Predstava “Leptir” nagrađena na 58. MESS-u

Dino Pešut za sarajevsko “Oslobođenje” ističe da je “glumac odnio pobjedu kada je jedan od mikrofona u potpunosti otkazao poslušnost”
130 pregleda 0 komentar(a)
Predstava Leptir, Foto: Kraljevsko pozorište Zetski dom
Predstava Leptir, Foto: Kraljevsko pozorište Zetski dom
Ažurirano: 08.10.2018. 07:44h

Predstava “Leptir” Kraljevskog pozorišta Zetski dom osvojila je dvije nagrade na ovogodišnjem, 58. Festivalu MESS u Sarajevu. “Leptir”, u režiji Andraša Urbana po tekstu crnogorskog autora Aleksandra Radunovića, osvojio je nagradu “Sound of Mess” za najbolje “korištenje muzike i zvuka u teatru, koju dodjeljuje Radiosarajevo.ba, kao i nagradu “Vrli novi svijet”, koju dodjeljuje magazin “Dani”. U predstavi igraju: Srđan Grahovac, Ana Vujošević i Dejan Ivanić.

Dino Pešut za sarajevsko “Oslobođenje” ističe da je “glumac odnio pobjedu kada je jedan od mikrofona u potpunosti otkazao poslušnost”.

“Ta vrsta tjelesnog i emotivnog ekstrema, koju je predstava sve vrijeme pokušavala uspostaviti, napokon se dogodila. Glumac Srđan Grahovac se morao prepustiti, dovesti u stanje krajnje prenapregnutosti, na rub perfomansa. Jer trebalo se ljudskim glasom (krikom) probiti kroz glasnu muziku, tehniku mikrofona, glumačku temperaturu i monolog te ići dalje kroz predstavu. Otkazivanje jednog mikrofona je tako podiglo cijelu predstavu u ono kako je mišljena, kao prikaz ekstremnih ljudskih stanja, prikaz krajnjeg očaja, ludila i, zašto ne, ljudskog krika. To dakako ne bi bilo moguće bez vrlo lijepe suigre troje glumaca... Predstava završava na granici apsurda. Kraj sugeriše kako je cijela ta ljudska patnja samo dio folklora, uobičajeni niz kletvi. One nas, iako zastrašujuće, još uvijek mogu nasmijati. Pa makar i kroz suze“, piše u njegovom tekstu.

Žiri su činili: rediteljka Lajla Kaikčija, poljski dramaturg i pozorišni kritičar Tomasz Kirencuk i dramaturg, prevodilac i scenarista iz Češke Peter Kovač.

Najbolja predstava i laureatkinja Grand Prix Zlatnog lovorovog vijenca je “Sylpphidarium” rediteljke Francesce Pennini. Predstava “Welcome” Nermina Hamzagića, koja je osvojila i nagradu publike sa ocjenom 9.62, i poljska predstava “Cezar ide u rat” dobile su specijalna priznanja. Najbolji mladi glumac je Adrian Pezdirc, najbolje glumačko ostvarenje Enkid Khaled iz predstave “Baghdad”. Nagradu za režiju dobio je Alessandro Serra za “Macbettu” koja je osvojila i nagradu tima teatarskih kritičara “Luka Pavlović” i “Zlatnu masku Oslobođenja”. Zlatni lovorov vijenac za Mali Mess dobila je predstava “Svirala”, a nagrada za kritiku “Marko Kovačević” dodijeljena je Asji Krsmanović.

Bonus video: