"Palo" još 46 tona cigareta iz Bara

Cigarete “cooper”, “gr” i “royal”, vrijedne 35 miliona eura, bile su ukrcane na brodu “Zahra” koji je isplovio iz luke Bar
158 pregleda 47 komentar(a)
brod Zahra, Foto: Antenna.gr
brod Zahra, Foto: Antenna.gr
Ažurirano: 16.04.2015. 05:31h

Grčki istražni organi zaplijenili su 16. marta 46 tona cigareta.

Cigarete brendova “cooper”, “gr” i “royal”, vrijedne 35 miliona eura, bile su ukrcane na brod “Zahra” koji je isplovio iz luke Bar.

„Vijestima“ nadležni nisu saopštili koja kompanija se bavila tim poslom, osim da su se cigarete, sa urednim papirima, trebalo da prevezu u luku Benghazi u Libiji.

Trinaest dana nakon toga, kako su “Vijesti” objavile, iste vlasti zaplijenile su 20 miliona eura vrijednu pošiljku podgoričkog “Duvanskog kombinata” (DKP) - cigarete su zvanično takođe putovale za Libiju. Grci, međutim, tvrde da se u oba slučaja radi o švercu i da su cigarete bile namijenjene njihovom tržištu.

Tamošnji policajci uhvatili su švercere dok su istovarali teret sa broda “Zahra” na obali. Njihovi istražitelji tvrde da bi državni budžet bio oštećen za više miliona eura da nijesu spriječili krijumčarenje.

Predstavnica Uprave carina Jelena Perućica, saopštila je juče “Vijestima” da je brod “Zahra” iz Bara isplovio 8. marta. Ona nije odgovorila na pitanje - ko je pošiljalac vrijednog tereta, iako je to ranije učinila u odgovorima u vezi sa cigaretama iz DKP-a.

“U pitanju je uobičajeni postupak tranzita roba regulisan Carinskim zakonom, Uredbom o sprovođenju Carinskog zakona i Zakona o slobodnim zonama”, kazala je Perućica.

Dodala je da je brod “Zahra” u luci Bar 7. marta utovario 3.428 paketa cigareta (“cooper”, “gr” i “royal”) ukupne težine 46.062 kg za kupca u Libiji.

“Brod je iz luke Bar isplovio 8. marta za luku Bengazi. Tokom trajanja utovara carinski službenici su vršili kontinuirani pregled, o čemu je i sačinjen zapisnik o detaljnom pregledu robe.

Nakon utovara, na brodske štive su stavljena carinska obilježja i iste su plombirane sa sedam carinskih plombi”, kazala je Perućica.

Grčki mediji objavili su da su tamošnji istražni organi utvrdili da se u svakom poslatom paketu nalazilo po 50 šteka cigareta - odnosno 1,75 miliona paklica cigatera.

Stopirani brod “Zahra”, kako su javili mediji u Grčkoj, plovio je pod zastavom Sao Tome i Principe, nekadašnje male portugalske kolonije - danas nezavisne državice u zapadnoj Africi - Gvinejskom zalivu.

Brod “Zahra” sa zastavom gore navedene države, nije naveden u oficijalnim registrima plovila na internetu.

To može da ukazuje na činjenicu da je vrlo nedavno promijenio ime i zastavu.

Brod je zaplijenjen u zalivu Mjesaras na ostrvu Krit, 16. marta u akciji grčke Obalske straže koja je prije toga danima tajno pratila i nadzirala brod, na osnovu dojave koju su dobili od doušnika.

Brod je uhvaćen u momentu kada je počela operacija iskrcaja tereta sa njega, za što su krijumčari obezbjedili i posebnu opremu - pokretne trake poput onih na aerodromima koji transportuju prtljag putnika, četiri šlepera u koje su pretovarane cigarete, čak i dizel agregate za pogon trakastih transportera i osvjetljenje.

Uhapšeno je osam članova posade broda - šest Ukrajinaca i dva Grka.

Vukašinović: Zapljena je bilo i ranije, ali su cigarete vraćali

Izvršni direktor Duvanskog kombinata Slavoljub Vukašinović kazao je juče da se zadržavanje brodova sa cigaretama DKP-a “dešavalo i ranije, više puta” i da je svaki put roba nakon sprovedenog postupka vraćana vlasniku.

On je rekao da DKP “samo” proizvodi “kleopatru” koju kupci potom preuzimaju u Luci Bar.

“I nakon toga, te cigarete prestaju da budu predmet naše pažnje. Moram Vam priznati da sam iz Vašeg medija saznao da su cigarete ’zaplijenjene’. Raspitao sam se nakon toga i saznao da su cigarete ’zadržane’ u Grčkoj do okončanja istražnog postupka”, rekao je Vukašinović.

Dodao je da nikakve cigarete koje su prodate, naplaćene i izvezene ne mogu biti predmetom povraćaja u DKP.

“Nikada to niko nije tražio, niti će tražiti. Takođe, nikakav gubitak ne trpi ’DKP’ po osnovu zadržavanja tovara cigareta.

Na pitanje novinara kako su stupili u kontakt sa firmom "Tasharokiya El Liboo", o kojoj nema ni riječi na internetu, a koja je ujedno trebalo da primi pošiljku u Libiji - zemlji zahvaćenoj oružanim sukobima, Vukašinović je kazao da sa tom kompanijom nemaju nikakvu komunikaciju.

“Nije mi poznato da li je ima na internetu ili ne. A, dozvolit ćete - i u zemlji u kojoj se ratuje, postoje ljudi koji su pušači. Da bih bio do kraja jasan: naš kupac koji plaća robu, istu može prodati kome on hoće. Mi tu ne možemo imati bilo kakav uticaj”, istakao je Vukašinović. On se osvrnuo i na najave iz Egipta o tužbi, zbog falsifikovanja brenda “Kleopatra”.

“Tužbu najavljuju samo pojedinci u Crnoj Gori i pojedini crnogorski mediji i niko više. Već nekoliko godina. Prosto, počinjem da sumnjam da neko neku takvu tužbu željno iščekuje. Po onoj našoj ’da komšiji crkne krava’”, zaključio je Vukašinović.

Bonus video: