Podgorički maraton: Prijavljeno 675 takmičara iz rekordnih 40 država

338 pregleda 0 komentar(a)
Podgorički maraton press, Foto: PG Biro
Podgorički maraton press, Foto: PG Biro
Ažurirano: 19.10.2018. 21:41h

Za 25. Podgorički maraton, koji se održava 28. oktobra, do sada je prijavljeno 675 takmičara iz do sada rekordnih 40 država", saopšteno je danas na konferenciji za novinare Direkcije ove manifestacije.

“Ukupan nagradni fond za ostvarene plasmane iznosi 19.705 eura, uz mogućnost isplate nagrade za istrčane rekorde. Za trku u maratonu predviđeno je ukupno 13 kategorija (muškarci, žene, pripadnici vojske i policije), kao i posebna kategorija Diplomatska trka u polumaratonu za diplomatske i konzularne predstavnike akreditovane u Crnoj Gori. Želimo da ove godine budu što masovnije Trke zadovoljstva na 5 i 8 km, gdje posebno želimo da apelujemo da se prijavi što više učesnika iz Podgorice i čitave Crne Gore, što će u konačnom zbiru podići maosvnost kompletne manifestacije na još veći nivo.”, saopštio je direktor Direkcije Vladimir Tomović.

Kako je istakao Tomović, postignuti rezultati na Podgoričkom maratonu ove godine takmičarima će omogućiti dostizanje norme za učešće na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2019. godine.

“Posebno želim da istaknem potvrđeno učešće Draga Kneževića iz Beograda i Draga Boroja iz Futoga koji će se 25. put pojaviti na maratonu Pofgovri, a takođe Veselin Petrušić iz Nikšića trčaće 20. put”, rekao je Tomović, i izrazio uvjerenje da će "predstavnici Direkcije uložiti dodatne napore da ova manifestacija bude organizovana na najvišem nivou, i naglasio da je obaveza Direkcije i svih koji su uključeni u organizaciju da zajedno učine sve da 25. Podgorički maratan bude bolji od prethodnog”.

Generalni sekretar Atletskog saveza Crne Gore Milan Madžgalj je naglasio da je "25. Podgoricčki maraton izuzetan sportski događaj koji treba da popularizuje masovno trčanje i promoviše zdrave stilove života".

"Učestvovaće petostruka pobjednica Podgoričkog maratona, Olivera Jevtić, prošlogodišnji pobjednik Abel Kibetrop, kao i naša najpoznatija atletičarka Slađana Perunović, pobjednica Podgoričkog maratona 2015. godine, koja će se boriti da ispuni normu za Svjesko prvenstvo u Dohi u Kataru.

Start i cilj maratona su na Trgu Nezavisnosti. Iza maratonaca, po šemi staze, startuju učesnici u trci zadovoljstva na 5 i 8 km. Start polumaratona je u Danilovgradu.

U okviru manifestacije održaće se i prvenstvo Crne Gore u maratonu i polumaratonu za muškarce i žene, u tehničkoj organizaciji Atletskog saveza Crne Gore i Atletskog trkačkog kluba „Podgorički maraton“.

Na Trgu Nezavisnosti na platou kod fontane biće izvršena promocija projekta IAAF-a i ASCG Dječija atletika i Dan sporta koju će realizovati Sekreterijat za kulturu i sport Glavnog grada.

Kako jee saopšteno, posljednji rok za prijavljivanje je 26. oktobar do 24 časa, kada će se obaviti zaključivanje startne liste i do kada se očekuje dolazak prvih maratonaca u Crnu Goru.

Najavljeno je da će ove godine biće pripremljen bogat kulturno-zabavni program u organizaciji javne ustanove „Dječiji savez Podgorica“ kao i nagradna igra za gledaoce.

Bonus video: