Grčka zaplijenila 146,5 tona cigara iz Duvanskog

Preko 100 miliona cigareta u 11 kontejnera, zapečatili crnogorski carinici. Iz Uprave carina “Vijestima” saopštili da je primijenjeno nacionalno zakonodavstvo i carinski propisi
168 pregleda 0 komentar(a)
cigarete, Genc 3
cigarete, Genc 3
Ažurirano: 15.04.2015. 07:33h

Grčki istražni organi zaplijenili su krajem marta 146,5 tona cigareta egipatskog brenda “kleopatra” na brodu “Genc 3”, koji je isplovio iz Luke Bar.

Cigarete vrijedne gotovo 20 miliona eura, “Duvanski kombinat” A.D. Podgorica (DKP) poslao je navodno za Libiju.

Predstavnica Uprave carina Jelena Perućica, kazala je “Vijestima” da je riječ o zakonitom poslu i da je kod te isporuke u potpunosti primijenjeno nacionalno zakonodavstvo i carinski propisi.

Uprkos tome, grčke vlasti tvrde da je riječ o švercu i da su cigarete trebale da budu istovarene u toj zemlji.

Stečajni upravnik “Duvanskog kombinata” Veselin Raičević, kazao je sinoć da za taj slučaj čuje prvi put, da to nije njegov posao i uputio novinara na izvršnog direktora Slavoljuba Vukašinovića. Vukašinović nije odgovarao na telefonske pozive i poruke, pa je nejasno da li neko iz te kompanije pokušava da vrati navodno legalnu, višemilionsku pošiljku.

“Brod ’Genc 3’ je iz Luke Bar isplovio 21. marta 2015. godine za odredišnu luku Tobruk u Libiji. Krcatelj - shipper je firma ’Liberty fze’, a primalac - consignee ’Tasharokiya El Liboo’, for export import tobacco - Tobruk, Libija... Cigarete ’kleopatra’ su domaći proizvod proizveden u Duvanskom kombinatu A.D. - Podgorica, te se ne može govoriti ni o kakvom falsifikatu, a i žig ovog proizvoda nije zaštićen kod Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore”, saopštila je Perućica.

Dodala je da se kod otpreme i prodaje domaće robe u inostranstvu primjenjuje postupak izvoza (Jedinstvena carinska isprava sa postupkom “1”).

“A carinski službenici nakon pregleda i utovara robe u kontejner stavljaju carinska obilježja, odnosno carinske plombe, što je i u ovom slučaju u potpunosti ispoštovano”, kazala je Perućica.

Zapljena cigareta 29. marta dogodila se nedaleko od grčke luke Kalamata. Tada je uhapšeno i osmoro članova posade broda, među kojima nije bilo državljana Crne Gore. Posada je bila sastavljena od pet turskih, dva gruzijska i jednog indijskog državljanina.

Preko 100 miliona cigareta smještenih u 11 kontejnera, uredno su zapečatili crnogorski carinici.

Grčki mediji objavili su da su tamošnji istražni organi spriječili šverc cigareta - navode da je njihova Obalna straža sjeveroistočno od rta Kipaila na poluostrvu Peloponez, presrela brod i privela u luku Kalamata.

Na njemu je nađeno 10.748 kartonskih boksova.

Tamošnji mediji citiraju grčke istražne organe, koji govore da su znali “za tu krijumčarsku pošiljku namijenjenu grčkom tržištu” i da su pratili kretanje broda.

U izvještajima grčkih medija nije navedeno ko je pošiljalac, a ko primalac cigareta.

Primalac “kleopatre” još jedna fantomska firma?

O firmi “Tasharokiya El Liboo” na internetu nema ni riječi. Upravo ta firma, prema podacima Uprave carina, trabalo je da bude u Libiji primalac preko 100 miliona cigareta “kleopatra” iz podgoričkog DKP-a.

“Vijesti” su ranije pisale o fantomskoj firmi “Liberty fze” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), sa kojom DKP navodno ima potpisan ugovor od 19. novembra 2010. godine.

Iz menadžmenta DKP-a ranije su više puta zvanično saopštavali da se radi o “legalnom poslu”, da se cigarete prodaju u sjevernoj Africi, te da su od inostranog partnera “obezbijedili licencu za proizvodnju tih cigareta”.

Pretražujući internet nije bilo moguće pronaći firmu “Liberty fze” koja pripada duvanskoj industriji. Postoji samo kompanija iz Emirata koja u imenu ima “FZE Liberty”, ali se bavi građevinskim poslovima.

Posada: Zbog nevremena smo morali bliže obali

Prema navodima grčkih medija, uhapšeni članovi posade broda “Genc 3” branili su se pred istražnim organima da su morali da se približe grčkoj obali, jer su naišli na nevrijeme.

Advokat odbrane Kostas Marielis, kazao je da “nema govora o švercu”.

“Brod se približio Grčkoj zbog više sile, odnosno nepovoljnih vremenskih uslova. Ni govora nema o tome da je teret trebalo da se istovari u Grčkoj. Posada je imala sve prateće papire, ovjerene i od carinske službe u Crnoj Gori”, kazao je advokat.

Egipatske vlasti: Cigarete “kleopatra” iz CG su lažne

Prema podacima grčkog portala “tharrosnews.gr”, zbog navodnog pokušaja šverca cigareta brenda “kleopatra”, uključila su se ministarsva vanjskih poslova nekoliko zemalja.

Oglasile su se egipatske vlasti, koje su proslijedile dokument u kome je navedeno da su cigarete “kleopatra” iz Crne Gore lažne i da se radi o imitaciji.

Egipatski brend cigareta “kleopatra” nekoliko godina proizvodi se u Duvanskom kombinatu u Podgorici, koji je u stečaju. Paklice su označene kao da se legalno proizvode u Egiptu.

Iz Egipta je 2012. godine najavljena tužba zbog falsifikovanja ovog brenda.

Bonus video: