Nikšić: Nakon incidenta u dvorištu škole, učenici prijavili policajce

Gimnazijalci tvrde da su policajci mimo zakona primijenili silu i da su Spaić i Kontić, navodno zadobili i nekoliko udaraca zbog kojih je Spaić zatražio medicinsku pomoć
367 pregleda 35 komentar(a)
Nikšić gimnazijalci, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić gimnazijalci, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 15.04.2015. 06:48h

Nikšićki gimnazijalci Filip Spaić, Nemanja Božović i Stefan Kontić, podnijeli su juče prijave protiv policajaca koji su, kako tvrde, 8. aprila nezakonito upotrijebili silu prilikom njihovog privođenja.

"Zvao nas je inspektor da damo izjave ali smo, u dogovoru sa advokatom, odlučili da sve što imamo kažemo tužiocu. Dvojici policajaca znamo imena, ostalima ne", kazao je Božović "Vijestima".

Pomoćnik direktora Aleksandar Vujković pozvao je 8. aprila policiju, jer je učenik Stefan Savićević (19) pokušao fizički da napadne profesora fizičkog vaspitanja Željka Damjanovića, sa kojim od ranije ima sukob.

Policija je, nakon razgovora sa Vujkovićem i Damjanovićem našla Savićevića koga je obavijestila da treba da pođe sa njima kako bi dao izjavu.

Prilikom prolaska kroz dvorište, veća grupa učenika je, kako stoji u saopštenju policije, vrijeđala policajce, nazivajući ih pogrdnim imenima i nepristojno gestikulirajući u njihovom pravcu.

Zbog pokušaja sprječavanja vršenja službene radnje privedeni su Spaić, Nemanja Koprivica (18) i Božović, dok je Kontić priveden zbog nedoličnog ponašanja.

Međutim, gimnazijalci tvrde da su policajci mimo zakona primijenili silu i da su Spaić i Kontić, navodno zadobili i nekoliko udaraca zbog kojih je Spaić zatražio medicinsku pomoć.

Pregledom je konstatovano da Spaić u predjelu tjemena ima krvni podliv, eritem u predjelu čela i lica i više čvrstih oguljotina u predjelu desnog ramena i nadlakta.

Dio incidenta sa policijom zabilježen je telefonom, a na snimku se vidi kako je jedan od policajaca Kontiću udario dva-tri šamara.

Vidi se da Kontić ne pruža nikakav otpor, ali se ne čuje da li je i šta rekao policajcima.

Iz policije je saopšteno da će pregledati snimak i da će, “zavisno od utvrđenog činjeničkog stanja, biti utvrđena i eventualna odgovornost policijskih službenika, u smislu prekoračenja granica zakonskih ovlašćenja prilikom intervencije”.

Direktor Gimnazije Žarko Raičević kazao je "Vijestima" da su odjeljenske starješine prvi dan nakon praznika iskoristili da razgovaraju sa učenicima, da su od njih uzeli izjave, a da će se pomenutim slučajem detaljnije baviti naredne sedmice.

"U subotu je maturski ispit i svi učenici su zbog toga opterećeni pa ne želimo da im stvaramo dodatni pritisak", kazao je Raičević.

Bonus video: