"Pahuljica" se topi: Utvrđuju jesu li fajlovi poslati iz stana vlasnika "Dalija"

Njemu je, nakon pretresa stana i vozila, oduzeto više predmeta jer je "tužilaštvo obradom pribavljenih dokaza došlo do podataka da je čovjek koji je poslao listing mailom pahuljica.ca@gmail.com, koristio IP adrese kao vlasnik naloga “filip13” ", a taj nalog, registrovan je na Đokića
231 pregleda 0 komentar(a)
Milan Roćen, Igor Lukšić, Foto: Zoran Đurić
Milan Roćen, Igor Lukšić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.04.2015. 17:21h

Tužilaštvo još nema rezultate vještačenja od kojih zavisi nastavak istrage iz decembra 2011. godine u aferi “Listing”.

Tada je u novinama objavljen listing Darka Šarića, u kome je pisalo da je optuženi za šverc tona kokaina 2008. imao komunikaciju sa tadašnjim premijerom Igorom Lukšićem i bivšim ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom.

Tužilaštvo, dakle, nije ušlo u trag čovjeku koji je navodno iz pošte u Plužinama preporučeno listu "Dan" poslao "frizirani" listing Šarića, ali su istraživali kako su medijima dostavljeni listinzi drugog optuženog narko bosa Nasera Keljmendija i službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Duška Golubovića.

Ti listinzi osvanuli su u dnevnoj štampi ubrzo nakon listinga Šarića i tužilaštvo je imalo trag jer je u tom slučaju korištena internet komunikacija.

Nakon dva neuspjela pokušaja slanja predmeta za vještačenje u Visbaden i danilovgradski Forenzički centar, poslati su na treću adresu, ali iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) “Vijestima” nijesu odgovorili kada i gdje su upućeni treći put.

U dokumentu o istrazi afere “Listing", u koji su "Vijesti" imale uvid, piše da je tužilaštvo tokom izviđaja "došlo do podataka koji ukazuju na mogućnost da su elektronski fajlovi poslati iz stana Filipa Đokića”, vlasnika lanca restorana i kafea “Dali, “Gosip” i “Imanja Knjaz” u Podgorici.

Njemu je, nakon pretresa stana i vozila, oduzeto više predmeta jer je "tužilaštvo obradom pribavljenih dokaza došlo do podataka da je čovjek koji je poslao listing mailom pahuljica.ca@gmail.com, koristio IP adrese kao vlasnik naloga “filip13” ", a taj nalog, registrovan je na Đokića, utvrdilo je Tužilaštvo.

Tužilaštvo sumnja da su sa tog naloga poslati listinzi Keljmendija i Golubovića.

Đokiću su oduzeta dva laptopa, četiri telefona, ruter, fleš memorija i druga oprema.

"Potrebno je da se utvrdi da li je sa tih uređaja kreiran e mail nalog pahuljica.ca@gmail.com, da li je sa njih ostvarivana komunikacija preko 'facebook' profila prema dnevnom listu 'Dan' i drugi podaci važni za krivični postupak", piše u dokumentu o istrazi tužilaštva.

U Visbadenu su preopterećeni

VDT je "Vijestima" odgovorio da je podgoričko Osnovno tužilaštvo (ODT), preko Ministarstva pravde, obaviješteno da zamolnici nije udovoljeno, jer je institut Visbaden ‘’opterećen sopstvenim predmetima’’. U dokumentu o istrazi piše da su predmeti prvi put poslati na vještačenje u Visbaden 9. marta 2012, preko Ministarstva spoljnih poslova dva dana nakon zahtjeva Ministarstvu pravde za “nadležni pravosudni organ” Njemačke. Nakon 21 dan Ministarstvo pravde je obavijestilo tužilaštvo da Forenzički centar Visbaden u Njemačkoj “nije udovoljio” zamolnici zbog “opterećenja sopstvenim predmetima”.

Iz odgovora VDT-a i dokumenta o istrazi, proizilazi da su predmeti upućeni u Danilovgrad 2. jula 2012. godine, sa istim zadatkom vještačenja, ali su iz Forenzičkog centra dva mjeseca kasnije tužilaštvu stigli nalaz i mišljenje u kojem se konstatuje da “na dostavljenim uzorcima nijesu pronađeni traženi podaci”, a “u skladu sa tehničkim mogućnostima u Forenzičkom centru nije moguće izvršiti vještačenje”.

VDT u odgovoru navodi da je, potom, Uprava policije posredstvom američke ambasade u Podgorici, tražila “određene provjere”.

“Preko NCB Interpola, od zamoljene države je dobijen odgovor. Uprava policije se izjasnila da je te dobijene podatke policija već imala u posjedu. Cijeneći da dosadašnje aktivnosti vezane za utvrđivanje sadržine podataka pohranjenih u oduzetim predmetima nijesu dali rezultate, preduzete su radnje u cilju vještačenja predmeta od strane određenog nadležnog organa jedne strane države”, saopštili su iz VDT.

Ni poslije mjesec dana, nije stigao odgovor VDT-a na pitanje "Vijesti" gdje su i kada poslali predmete oduzete Đokiću treći put na vještačenje.

Veljović poslao Golubovićev listing strancima

Nesporno je da u listingu Keljmendija postoji njegova komunikacija sa brojem telefona inspektora ANB Duška Golubovića.

Tadašnji direktor ANB Vladan Joković rekao je na sjednici Odbora za bezbjednost da je ANB znala za to, da oni nikad nijesu imala ništa kompromitujuće za Golubovića i da je njemu u opisu posla da “ima kontakte sa ljudima iz kriminalnog miljea”.

Tadašnji direktor policije Veselin Veljović je, međutim, na Odboru za bezbjednost pokazao dokument iz koga se vidi da je policija sačinila Golubovićev listing na zahtjev jedne strane policijske organizacije i da je on toj organizaciji proslijeđen. Nije jasno na osnovu kojeg zakona je Veljović uzeo listing operativca ANB i proslijedio ga stranoj policijskoj organizaciji bez znanja direktora ANB, vrhovnog državnog tužioca i Ministarstva pravde.

"Vijestima" je u tužilaštvu saopšteno da oni nijesu dali nalog za uzimanje listinga Šarića, Keljmendija i Golubovića, niti su im listinzi dostavljeni.

Unutrašnja ne isključuje učešće službenika policije u aferi

Na početku afere, tužilaštvo je ekspresno saopštilo da Lukšić i Roćen nijesu imali kontakt sa Šarićem, ali do sada nije utvrđeno da li je, i ako jeste, ko iz bezbjednosnih službi učestvovao u navodnom falsifikovanju listinga, ko je navodnu zavjeru osmislio i sa kojim ciljem.

Unutrašnja kontrola policije 2. februara 2012. godine dostavila je tužilaštvu “na upoznavanje i nadležnost" izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama u vezi sa objavljivanjem listinga telefonskih komunikacija Šarića i Keljmendija u formatu Uprave policije, piše u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

U tom Izvještaju konstatuje se da je iz prikupljenih obavještenja i podataka “izvjesno da je u posjedu listinga Šarića i Keljmendija, obrađenih u formatu Uprave policije, bilo više službenika Sektora kriminalističke policije prilikom obrade, distribucije i čuvanja ovih listinga, te se ne može isključiti mogućnost njihove zloupotrebe”.

U prilogu tog Izvještaja, Tužilaštvu su dostavljene tri informacije koje je sačinio tadašnji pomoćnik direktora Uprave policije Milan Tomić.

Tužilaštvu su predate i izjave rukovodioca sektora za posebne provjere Milana Đelevića i njegovih potčinjenih I.J., I.P., V.J,, Ž.L, M.S., D.B., S.Š., O.Đ. kao i službenika Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja D.G.

Policija vodila istragu o Šariću, ali krila od tužilaštva?

Više od tri godine nije utvrđeno kako je listing Šarićevih telefonskih razgovora u formatu Uprave policije došao u posjed treće osobe, niti ko je u njega unio navodno neistinite podatke.

Šef tajne službe Vladan Joković podnio je ostavku nedugo nakon izbijanja afere, a Lukšić je smijenio direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Niko drugi nije snosio odgovornost zbog toga.

Ostalo je nejasno kako je policija imala listinge Darka Šarića iz 2008. godine, koje je od operatera tražila i dobila godinu kasnije. Nije utvrđeno ni kakvu je istragu tada vodila protiv Šarića, što su rezultati te istrage i kakve je dokaze u tom trenutku o njemu prikupila i, pokazalo se nakon izbijanja afere, samo arhivirala.

Istraga po nalogu tužilaštva protiv Šarića počela je u proljeće 2010. godine, a nijedan podatak o Šariću policija prije toga nije podijelila sa tužilaštvom.

Utvrđeno je da je policija, takođe bez znanja tužioca, listing telefonskih komunikacija Šarića dala Uredu za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala hrvatske policije.

Tvrdnju Veljovića, odmah po izbijanju afere - da su "partnerske službe frizirale" listing umetanjem imena tadašnjeg premijera, njegove kolege iz Hrvatske su demantovale. Na zahtjev tužilaštva od 13. januara 2011. godine, odgovorile su 20. marta iste godine da se u listingu Šarića "ne pronalaze podaci o uspostavljenim telefonskim kontaktima sa premijerom Lukšićem i ministrom Roćenom".

Bonus video: