Izložba na Cetinju: Crnogorke u Drugom svjetskom ratu

U fokusu izložbe je uloga crnogorske žene u Drugom svjetskom ratu, sa naglaskom na njenu ulogu u NOB-u
318 pregleda 10 komentar(a)
Đina Prlja, Lidija Jovanović, Bosa Pejović, Dobrila Ojdanić
Đina Prlja, Lidija Jovanović, Bosa Pejović, Dobrila Ojdanić
Ažurirano: 14.04.2015. 14:00h

Povodom obilježavanja sedamdeset godina od završetka Drugog svjetskog rata, Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević” organizovala je dokumentarnu izložbu pod nazivom “Bez vas se ne može pisati istorija…”, koja će biti otvorena sjutra veče u Svečanoj sali Nacionalne biblioteke u 19 sati.

Na otvaranju će govoriti Jelena Đurović, direktorica Nacionalne biblioteke, prof. dr Milica Pejanović-Đurišić, ministrka odbrane i Margaret En Uehara, ambasadorka SAD.

“U fokusu izložbe je uloga crnogorske žene u Drugom svjetskom ratu, sa naglaskom na njenu ulogu u Narodnooslobodilačkoj borbi. Na izložbi će biti zastupljeni portreti žena proglašenih narodnim herojima, čije su fotografije i biografije preuzete iz istorijskih leksikona. Takođe, u okviru postavke tretiraće se nezvanična strana istorije, često izostavljana ili magrinalizovana u zvaničnim udžebnicima i leksikonima, ali i ona opštepoznata, poput osnivanja Antifašističkog fronta žena. Okosnica izlagačkog koncepta je Ustav Narodne Republike Crne Gore iz 1946. godine, kojim se garantuje ravnopravnost žene 'u svim oblastima državnog, privrednog i društveno-političkog života', navodi se u saopštenju organizatora izložbe. Materijal koji će biti predstavljen na izložbi preuzet je iz pisane građe koju čuva Nacionalna biblioteka Crne Gore.

Posebni segemet izložbe, pod nazivom “Stana Tomašević”, svojevrstan je kustoski komentar, koji muzejskim eksponatima, pozajmljenih iz Zavičajnog muzeja u Baru, stvara još jedan ikonični primjer revolucionarnog romantizma.

Svi tekstovi na izložbi biće predstavljeni dvojezično - na crnogorskom i engleskom jeziku.

Bonus video: