Izabela Roselini na čelu žirija programa Izvjestan pogled

Kanski festival objaviće 16. aprila kojih je 20 filmova izabrano za program "Izvjestan pogled", kao i za glavnu trku za Zlatnu palmu, koju će dodijeliti žiri na čelu sa braćom Koen, saopštili su organizatori
296 pregleda 0 komentar(a)
Izabela Roselini, Foto: Shutterstock.com
Izabela Roselini, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.04.2015. 10:42h

Italijansko-američka glumica Izabela Roselini predsjedavaće žirijem programa "Izvjestan pogled" 68. Filmskog festivala u Kanu, na kojem će učestvovati i u omaž programu posvećenom njenoj majci, slavnoj glumici Ingrid Bergman.

Kanski festival objaviće 16. aprila kojih je 20 filmova izabrano za program "Izvjestan pogled", kao i za glavnu trku za Zlatnu palmu, koju će dodijeliti žiri na čelu sa braćom Koen, saopštili su organizatori.

Sa ostalim članovima žirija programa "Izvjestan pogled", koji će činiti umjetnici, novinari i direktori festivala, kćerka italijanskog reditelja Roberta Roselinija i švedske glumice Ingrid Bergman dodijeliće nagrade na završnoj ceremoniji 23. maja.

Roselinijeva će prisustvovati i premijeri dokumentarnog filma "Ingrid Bergman, in Her Own Words”, koji je dio programa "Kanski klasici" i omaža posvećenog njenog majci, povodom stogodišnjice rođenja.

Ingrid Bergman je i na posteru 68. Kana, na kojem je 1973. godine predsjedavala žirijem. Filmski festival u Kanu, često kritikovan zbog odsustva ženskih autora, najavio je i novi program posvećen ženama na filmu, u okviru kojeg će biti dodijeljene i dvije nove nagrade.

Bonus video: