Škrijelju ostaju dvije godine zatvora

Prema presudi, Škrijelj je 5. decembra 2014. maskiran i naoružan ušao u prodavnicu “Barmahala” u Rožajama, i pištoljem prijetio radnici N. K. da mu preda pazar
141 pregleda 13 komentar(a)
Nijaz Škrijelj, Foto: Facebook.com
Nijaz Škrijelj, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 13.04.2015. 08:25h

Viši sud u Bijelom Polju potvrdio je presudu rožajskog suda kojom je Nijaz Škrijelj (19) osuđen na dvije godine zatvora zbog krivičnog djela razbojništvo u pokušaju.

Istovremno vijeće tog suda, kojim je predsjedavao sudija Tofil Žujović odbilo je kao neosnovane žalbe Škrijelja i njegovog advokata.

U obrazloženju odluke vijeće Višeg suda navelo je da je prvostepeni sud u svemu dao, jasne, logične i uvjerljive razloge, koje oni u cjelosti prihvataju.

Prema presudi, Škrijelj je 5. decembra 2014. maskiran i naoružan ušao u prodavnicu “Barmahala” u Rožajama, i pištoljem prijetio radnici N. K. da mu preda pazar. Kada je ona pokušala da istrči iz radnje i pozove pomoć, Škrijelj je sustigao i udario pištoljem u glavu.

Sudije iz Bijelog polja ocijenili su da je prvostepni sud pravilno odmjerio kaznu Škrijelju, navodeći da je on za isto krivično djelo ranije dva puta osuđivan.

“Prvostepeni sud se pravilno opredijelio za kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, opravdano smatrajući, a što je i mišljenje ovog suda, da je samo ta kazna adekvatna i primjerena je stepenu društvene opasnosti ovih djela, konkretno učinjenog, samog optuženog, bez obzira na nastale posljedice i da će se, samo sa njom, moći postići svrha kažnjavanja”, piše u obrazloženju.

Oni su konstatovali i da ranije kazne maloljetničnog zatvora koje su izricane Škrijelju, na njega nijesu popravno uticale.

“Što znači da prema njemu treba preduzeti trajnije mjere prevencije i njegovog prevaspitanja, da ubuduće ne bi vršio ovakva i slična krivična djela. Izrečena kazna će pozitivno uticati na druge da ne čine krivična djela, a sa njom će se izraziti društvena osuda za učinjeno djelo i moći će se uticati na jačanje morala i društvene odgovornosti, da se ubuduće ne bi vršila ovakva ili slična krivična djela”, piše u odluci Višeg suda.

Bonus video: