ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

Osumnjičeni da su oštetili "Koka kolu" za 130.000 eura

Prema optužnom predlogu Božović je nagovorio Smatlikovu da pribavi korist njegovoj firmi
71 pregleda 0 komentar(a)
Coca cola helenik, Foto: Arhiva Vijesti
Coca cola helenik, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.04.2015. 08:26h

Osnovno državno tužilaštvo podiglo je optužni predlog protiv Svetlane Smatlik i Miodraga Božovića, optuženih da su Božovićevom preduzeću, zloupotrebom službenog položaja, pribavili skoro 130.000 eura.

Smatlik je, prema navodima iz optužnog predloga, novac koji su druge firme uplaćivale preduzeću u kojem je radila, “Koka kola Hellenic Botlling Company”, knjižila na račun Božovićevog preduzeća, te njemu isporučivala robu za više desetina uplata oštećenih firmi.

“Dana 30. 6. 2010. godine novac u iznosu od 2.000 eura, koji je 'Dentik trade' uplatio na žiro-račun oštećene, nije uknjižila na ime uplatioca, već je isti uknjižila u korist privrednog društva 'Brod komerc'”, jedna je od 55 tačaka optužnog predloga.

U optužnom predlogu, između ostalog piše i da je Božović nagovorio Smatlik da, kao zaposlena u preduzeću “Koka kola”, gdje je obavljala poslove saldo kontiste i referenta kupaca, pribavi korist preduzeću “Brod komerc” iz Nikšića, čiji je on vlasnik i izvršni direktor.

“Okrivljena je prihvatila, pa je tokom 2010. i 2011. u Podgorici, svjesna svog djela čije je izvršenje htjela, znajući da je isto zabranjeno, zloupotrebom svog položaja saldo kontiste i referenta kupaca, pribavila korist privrednom društvu 'Brod komerc' iz Nikšića...”, piše u optužnom predlogu.

Suđenje Svetlani Smatlik i Miodragu Božoviću počeće u aprilu, pred sutkinjom podgoričkog Osnovnog suda Nadom Rabrenović.

Smatlik je optužena za produženo krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, dok je Božović okrivljen za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja.

Za ova krivična djela predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina, s tim da sud za produžena krivična djela može izreći i veću kaznu zatvora od propisane.

Preporučujemo za Vas