Na Gorici obješen pas, obezglavljeni štenci u Nikšiću...

"Vlasnik je ubio kučiće, njih osam, odsjekao im glave... ubio kuju, šutirao je nogama"...
284 pregleda 0 komentar(a)
mučenje životinja, Foto: Facebook
mučenje životinja, Foto: Facebook
Ažurirano: 12.04.2015. 11:24h

U Podgorici zadavljen pas, kojem je prethodno stavljena patarda u zadnjicu, u Nikšiću nađeno osam kučića otkinutih glava, u Danilovgradu u dvorištu privatne kuće ubijen kućni ljubimac Medo... bilans je zločina nad životinjama koji se desio samo ovih dana.

"Danas sam šetala Goricom i naišla na neviđen prizor", piše čitateljka "Vijesti", koja je na omiljenom šetalištu Podgoričana naišla na leš psa koji je obješen i kojem je prethodno, kako navode iz Društva Arka Montenegro, u zadnjicu stavljena petarda.

"Vlasnik je ubio kučiće, njih osam, odsjekao im glave... ubio kuju, šutirao je nogama", dio je objave o prizoru koji su zaštitnicima životinja u Nikšiću, kako navode na Facebooku, ispričala djeca koja su naišla na leševe životinja.

Njemački špic, Medo, star dvije godine, ubijen je u četvrtak u Lazinama, kod Danilovgrada.

Vlasnik psa Nikola Marsenić ogorčen je zbog ubistva i ističe da je Medo bio dobroćudan i druželjubiv i da je teško mogao bilo kome smetati.

Na fotografiji koju je dostavio “Vijestima”, vidi se dobroćudni Medo, u društvu zeca i mačke, što itekako svjedoči o njegovom karakteru.

Marsenić zbog svega ne može da shvati ko je i zašto upucao dobroćudnog psa, najvjerovatnije iz puške.

“Čini mi se da je ubijen iz lovačke puške ili flobera, ne znam tačno, a ne znam ni ko ga je ubio osim da nagađam. U svakom slučaju, ako je nekome smetao, mogli su reći, a ne da uzimaju pravdu u svoje ruke. Ko god da je to učinio, znao je da je taj pas moj”, kazao je Marsenić “Vijestima”.

On ja pozvao sve da se “ljudski obrate” vlasnicima pasa, ako im već smetaju, kako se ne bi dešavali slučajevi maltretiranja i čak ubijanja kućnih ljubimaca.

Prije nedjelju dana u podgoričkom naselju Blok pet iz vazdušne puške je ranjen pas o kome brine grupa stanara.

Za razliku od Meda, pas je preživio uz pomoć veterinara.

Peticija za Montijev zakon

Na sajtu ćemovsko.me u toku je peticija za “Montijev zakon”, kojim inicijatori žele da svaki vlasnik za patnje i smrt životinje odgovara kao za ljudsko biće. Zakon bi nosio ime po psu koji je nađen početkom godine na Ćemovskom polju, a imao je agresivni maligni tumor. Prije četiri dana, Monti je operisan i nije preživio...

Prema sadašnjem Zakonu o zaštiti dobrobiti životinja, “novčanom kaznom od dvadesetostrukog do dvjestostrukog iznosa najniže cijene rada kazniće se za prekršaj lice koje ne pruži pomoć i ne obezbijedi veterinarsku pomoć u slučaju povrede, bolesti i otežanog porođaja, napusti životinju... daje životinjama hranu ili materije čije uzimanje uzrokuje bol, patnju, povrede, strah ili smrt, zanemaruje životinje s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, ishranu i njegu, omamljuje, kolje ili ubija životinje u ritualne svrhe, usmrti životinju na javnom mjestu, usmrti životinju bez prethodnog omamljivanja”.

Bonus video: