"Mein Kampf" bi mogla da postane najopasnija knjiga na svijetu

Hitler je knjigu "Mein Kampf" napisao 20-tih godina prošlog vijeka, a pisanje je započeo u zatvoru gdje je završio 1923. godine zbog izdaje nakon neuspješnog puča i isticanja svojih rasističkih i antisemitskih stavova
96 pregleda 3 komentar(a)
Hitler, Mein Kampf, Foto: Worldcrunch.com
Hitler, Mein Kampf, Foto: Worldcrunch.com
Ažurirano: 12.04.2015. 08:45h

Čim je stigla vijest da će krajem godine Hitlerova knjiga "Mein Kampf" biti oslobođena autorskih prava u Njemačkoj, počele su burne rasprave o tome šta će taj potez konkretno značiti za samu knjigu, ali i javnost, s obzirom na činjenicu da će uskoro bilo to moći da objavi svoja izdanja ove knjige u Njemačkoj.

"Ne zaboravimo da su nacisti od te, uglavnom nečitljive knjižice, koja je pola sastavljane od memoara, a pola od čiste propagande, praktično napravili centralni stup ideologije Trećeg Rajh", upozorava stručnjak Stefan Kelner iz Bavarske državne biblioteke, prenosi National Geographic, dok Džon Marfi, unuk autora koji je prvi u potpunosti preveo Hitlerovu "Borbu" na engleski, 1936. godine, o tome misli sljedeće:

"Ljudi su potcijenili moć ove knjige i zato postoji opravdan razlog zbog kog se mora razmotriti ova odluku; postoji velika opasnost od pogrešne interpretacije".

Hitler je knjigu "Mein Kampf" napisao 20-tih godina prošlog vijeka, a pisanje je započeo u zatvoru gdje je završio 1923. godine zbog izdaje nakon neuspješnog puča i isticanja svojih rasističkih i antisemitskih stavova. Kada je došao na vlast knjiga je postala nacistički manifest i izdata je tada u 12 miliona kopija. Nakon njegovog pada, bavarske vlasti su preuzele autorska prava na knjigu i osigurale njeno štampanje "pod posebnim okolnostima", ali u decembru ta prava ističu.

"Ovim bi potezom to mogla da postane najopasnija knjiga na svijetu. Kada kontrola nad izdavanjem prestane, ko zna šta se može dogoditi. Neonacisti su problem, kao i opasnost od pogrešnog tumačenja ako stvar nije stavljena u pravi kontekst", upozorava Marfi.

Index.hr

Bonus video: