OBILJEŽEN JUBILEJ PODGORIČKE KNJIŽARE "KARVER"

Kuća knjige i kulture slavi 10 godina rada

"Karver knjižara trebalo bi da uđe u neke anale lista najinteresantnijih knjižara svijeta", poručio je slovenački pjesnik Tomaž Šalamun
136 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2015. 20:01h

Knjižara “Karver” koncertom Piva jazz benda, obilježila je desetogodišnjicu rada. 

"Knjižara "Karver" predstavlja osobenu kuću knjige i kulture u Crnoj Gori i regionu", kazao je akademik Sreten Asanović. 

Dodao je kako je ta kuća svih 10 godina uspješno afirmisala stvaralaštvo i knjigu i time ostvarivala civilizacijsku misiju koja prevazilazi granice Crne Gore.

Na veoma posjećenoj svečanosti organizovanoj povodom jubijela, Božena Jelušić istakla je da pomisao na Karverovu knjižaru na "Banji" priziva Selimovićevog Ahmeda Nurudina i njegovu tekiju nad hučnom rječicom, i da kada se misao podigne na most iznad Banje koji spaja staru Podgoricu sa njenim novim dijelovima da ni on ne može pobjeći od semantike  Andrićevskih mostova.

Članica Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore Ana Matić rekla je da Karver predstavlja značajnu instituciju na kulturnoj mapi Crne Gore i istakla da osnivačica Karvera Varja Đukić za deset godina djelovanja u Karveru zaslužuje univerzitetsku ocjenu deset, jer je značajno podigla kulturni nivo Crne Gore.

U čestitki koji je Đukićeva dobila od slovenačkog pjesnika Tomaža Šalamuna stoji da on nije mogao vjerovati da takav kulturni šok, Karver, postoji u Crnoj Gori i da će kroz Karver Crna Gora opet stati na svjetsku literarnu kartu.

"Karver knjižara trebalo bi da uđe u neke anale lista najinteresantnijih knjižara svijeta", poručio je Šalamun u čestitki.

Smatra da Karver treba staviti na razglednicu zajedno sa Lovćenom, morem i najljepšim brdima Crne Gore. 

Svečanosti u Podgorici su pored brojnih umjetnika prisustovale diplomate i ambasadori mnogih zemalja.

Galerija

Preporučujemo za Vas