Robija od 12 godina zbog razbojništva

Dejan Dendić, Đuro Kustudić i Petar Ćiraković osuđeni zbog šest razbojništava
607 pregleda 1 komentar(a)
sudija, presuda, Foto: Shutterstock.com
sudija, presuda, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.04.2015. 15:29h

Podgorički Viši sud potvrdio je presudu sudije nikšićkog Osnovnog suda Dragana Babovića, kojom su Nikšićani Dejan Dendić, Đuro Kustudić i Petar Ćiraković osuđeni ukupno na 12 godina zatvora zbog razbojništava.

Vijeće Višeg suda, kojim je predsjedavao sudija Radomir Ivanović, istovremeno je, kao neosnovane odbilo žalbe branilaca trojice optuženih. U obrazloženju presude sudije Višeg suda napisale su da je sudija Babović pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje kada je našao da su Dendić i Kustudić izvršili po pet, a Ćiraković jedno razbojništvo.

Njima se sudilo zbog šest razbojništava počinjenih od 19. novembra do 15. decembra 2013. godine u Nikšiću. Sudija Babović prvobitno je Dendića i Kustudića osudio na po dvije godine zatvora za svako razbojništvo, a potom im izrekao jedinstvenu kaznu od po pet godina.

Ćirakovića je osudio na dvije godine. U obrazloženju presude Babović je napisao da je kao otežavajuću okolnost cijenio raniju osuđivanost.

"Posebno na strani optuženih Kustudić Đura i Ćiraković Petra, koji su višestruki specijalni povratnici, osuđivani više puta za ista - istovrsna krivična djela upravljena protiv imovine, kao i spremnost i iskazanu upornost optuženih Dendića i Kustudića prilikom vršenja krivičnih djela učinjenih u kratkom vremenskom periodu”, piše u obrazloženju presude.

Vijeće Višeg suda zaključilo je da je sudija Babović pravilno cijenio sve okolnosti koje utiču da kazna bude manja, ali i otežavajuće okolnosti.

"Ovakvim zatvorskim kaznama koje su srazmjerne izvršenim krivičnim djelima i ličnostima optuženih, će se i po ocjeni ovog suda dovoljno uticati na optužene da ubuduće ne vrše ovakva ili slična krivična djela”, piše u obrazloženju odluke Višeg suda.

Bonus video: