Jubilarni HAPS od 15 do 30. aprila

Obilježavanje 30 godina Hercegnovskog pozorišta i 20 godina festivala počeće svečanom akademijom, koju će vodtiti glumica Tanja Bošković
0 komentar(a)
HAPS, Foto: Slavica Kosić
HAPS, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.04.2015. 13:40h

Pod motom Ploviti se mora, od 15 do 30. aprila u Herceg Novom će se održati jubilarni 20. HAPS (Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti).

Do kraja aprila publika će vidjeti šest predstava u glavnom programu i četiri predstave za djecu. U programu su Urnebesna tragedija (CNP), "Narodna drama" (pozorište "Bora Stanković" Vranje), HORMONI (Gradsko pozorište Podgorica), "Plan B" (Hercegnovsko pozorište), "Da li je to bila ševa" (pozorište iz Kraljeva) i "Noć Bogova" beogradskog reditelja Marka Manojlovića.

U okviru Hapsica biće odigrane četiri predstave za djecu, a neće izostati ni prateći programi posvećeni ljubiteljima džez muzike, najavila je producentkinja Milina Kovačević.

Direktor Herceg festa Stevan Koprivica istakao je da su ova dva jubileja prilika da se napravi rekapitulacija i potraži nova profilacija i novi modalitet pozorišta.

On je naglasio i da je pomoć Opštine neophodna, jer je HAPS zamajac pozorišne produkcije, kao što je i filmski festival iznjedrio mlade stvaraoce iz Herceg Novog - reditelje Ivana Marinovića i Ivana Saltića Marinovica koji su rasli sa festivalom.

Koprivica je uvjeren da Herceg Novi "kao ozbiljan kulturni centar zaslužuje da ima pozorišite".

Predsjednica Upravnog odbora Hecegnovskog pozorišta, novinarka Vitka Vujinović je uz konstataciju da Hercegnovsko pozorište ima odličnu saradnju sa brojnim profesionalcima iz nase države i regiona, podsjetila i na početke i na uspjehe ostvarene tokom minulih 30 godina.

"Počeli smo 1984. svojim snagama i "Stilskim vježbama" Rejmona Kenoa, koje je režirao Momir Mićunović. U 30 godina Hercegnovskog pozorišta nanizalo se 60 premijera. Bilo bi dobro da su svake godine izlazile po dvije, ali nisu. Bilo je godina kada je pozorište tavorilo, nije bilo premijera, a onda je prije 20 godina sve ponovo pokrenuo HAPS. Bio je taj festival koji volimo snažan impuls i Hercegnovskom pozorištu. Dakle, kad saberemo 30 godina HP-a i 20 HAPS-a, imamo iza sebe pola vijeka uspona i padova, nagrada i priznanja, podrške i osporavanja, čak i u gradu čije ime s ponosom nosimo”, naglasila je Vujnović.

Obilježavanje 30 godina Hercegnovskog pozorišta i 20 godina festivala počeće svečanom akademijom, koju će vodtiti glumica Tanja Bošković.

Pokrovitelj festivala je Opština Herceg Novi, glavni sponzor TO, a organizacionu pomoć kao i svih prethodnih godina pružiće JUK Herceg fest.

Bonus video: