Još "izviđaju" kako je Vukotić uhapšen

Vukotić je uhapšen 11. novembra na graničnom prelazu Sitnica i istog dana sproveden na izdržavanje jednogodišnje kazne zbog "ubistva u pokušaju pomaganjem" iz 2002. godine
163 pregleda 6 komentar(a)
Jovan Vukotić, Foto: Instagram
Jovan Vukotić, Foto: Instagram
Ažurirano: 11.04.2015. 10:40h

Hercegnovsko tužilaštvo provjerava spise podgoričkog Višeg i kotorskog Osnovnog suda, kako bi utvrdili da li je Kotoranin Jovan-Jovica Vukotić nezakonito uhapšen 11. novembra 2014. i odveden u spuški zatvor.

U istom postupku novski tužilac uzeo je izjavu od Veselina Vukotića, oca Jovice Vukotića, ali i još nekoliko svjedoka.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT), “Vijestima” je saopšteno da još traje izviđaj povodom prijave koju je advokat Goran Rodić krajem novembra podnio zbog navodnog nezakonitog lišavanje slobode jednog od vođa takozvanog škaljarskog klana.

Advokat Vukotića, tada je podnio krivičnu prijavu protiv policije, Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), podgoričkog Višeg suda i predsjednika kotorskog Osnovnog suda Branka Vučkovića.

“Do sada su pribavljeni spisi Višeg suda u Podgorici, Osnovnog suda u Kotoru, podaci od Granične policije, Pošte Kotor, Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Podgorica, saslušan je i određeni broj svjedoka, a zakazano je i novo saslušanje svjedoka”, kazali su iz VDT-a.

Novski tužilac još nije uzeo izjavu od Jovana Vukotića, a prema informacijama “Vijesti” planirano je i njegovo saslušanje.

Vukotić je uhapšen 11. novembra na graničnom prelazu Sitnica i istog dana sproveden na izdržavanje jednogodišnje kazne zbog "ubistva u pokušaju pomaganjem" iz 2002. godine.

Rodić je tada kazao “Vijestima” da dokumenti dokazuju da je presudu, zbog koje je Kotoranin prinudno odveden u zatvor, njegov otac Veselin dobio tek kada je Jovan smješten iza spuških rešetaka.

“Jovan je uhapšen u 8.10 ujutro, a u vrijeme prijema presude Višeg suda već je bio u zatvoru”, kazao je Rodić ranije. On je pojasnio i da Zakon o izvršavanju kazne zatvora jasno predviđa na koji način se odlazi u ZIKS, te da je Viši sud tek nakon prijema povratnice mogao da označi presudu izvršnom.

“Povratnica je stigla u Viši sud u Podgoricu tek 13. novembra, a Jovan je uhapšen dva dana prije toga”, tvrdio je Rodić.

“Vijesti” su ranije, pozivajući se na odgovore iz VDT-a, objavile da kotorsko tužilaštvo nije željelo da ispituje navodno nezakonito hapšenje Vukotića.

Iz VDT-a je tada pojašnjeno da je kotorsko tužilaštvo tražilo da se tim slučajem bavi neko od njihovih kolega iz drugih gradova, kako ne bi izazvali “sumnju u nepristrasnost”.

Bonus video: