Poslovanje TO Bar češljaće i revizori

Tužilaštvo skoro godinu izviđa da li je bilo zloupotreba u naplati boravišne takse tokom 2015. i 2017.
203 pregleda 4 komentar(a)
grad Bar, Foto: Anto Baković
grad Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 20.09.2018. 13:56h

Nakon tužilaštva, i revizori će se pozabaviti poslovanjem Turističke organizacije (TO) Bara tokom 2015. i 2017. godine.

Shodno ranijoj odluci Izvršnog odbora, u TO Bar treba da počne revizija finansijskih iskaza za 2015. i 2017. koja uključuje i evidenciju i naplatu boravišne takse u tom periodu.

Upravo povodom indicija o mogućim zloupotrebama u naplati boravišne takse lani, kada je na čelu TO bila Neda Ivanović, IO je prošle jeseni zatražio da to provjeri Osnovno državno tužilaštvo Bar (ODT). Iz ODT-a su “Vijestima” saopštili da je formiran predmet od 13. oktobra 2017. i da je još u fazi izviđaja.

Za sada nije podnesena nijedna krivična prijava, a navodno bi trebalo da bude obavljeno i vještačenje kompjutera u koje su unošene prijave boravišne takse.

“Sumnja se da su vršene zloupotrebe kompjuterskog programa za elektronsku prijavu turista u TO Bar. Označeni predmet se nalazi u fazi izviđaja, nije utvrđen iznos nastale štete”, saopštili su iz ODT-a.

“Vijestima” je iz IO TO Bara potvrđeno da se prošle sedmice obratio dopisom ODT-u, tražeći informaciju o statusu predmeta, ali da im nije zvanično odgovoreno.

Prema postojećoj zakonskoj regulativi, lokalne turističke organizacije ne podliježu obaveznoj reviziji.

Ivanovićeva je bila dugogodišnja direktorica TO Bar, a nakon što joj je istekao mandat na toj funkciji ju je zamijenio Emil Kukalj.

Za ovu sedmicu najavljena je sjednica Skupština TO Bar, na čija zasjedanja predstavnici IO u tekućem mandatu nijesu bili pozivani.

Prethodna sjednica Skupštine organizovana je prije pola godine, a bila je posvećena analizi aktivnosti IO koji je, kako je iz IO rečeno “Vijestima”, sproveo “odgovarajuće mjere u skladu sa zakonom preuzetim obavezama” da se utvrdi tačno činjenično stanje u vezi sa naplatom boravišne takse u 2017.

Prema istim navodima, shodno Statutu TO Bar, mandat aktuelnom IO traje do sredine jula 2019.

Povodom spekulacija da bi nova opštinska vlast u sklopu koalicionog sporazuma mogla skratiti mandat aktuelnom sazivu i izabrati novi, iz sadašnjeg IO poručuju da takav ishod neće proteći bez reakcije sadašnjih članova “koji se u svom radu nisu bavili političkim mešetarenjem, već su štitili individualni i kolektivni integritet TO Bar i drugih”, rukovodeći se “dobrom poslovnom praksom i ulogom turističkih organizacija u lokalnoj zajednici”.

Bonus video: