ROĐENDAN KNJIŽARE

Deset godina "Karvera": Jubilej uz pisce i Piva Jazz

Tokom deset godina djelovanja, knjižara je organizovala više od 1000 programa
154 pregleda 2 komentar(a)
Karver
Karver
Ažurirano: 10.04.2015. 06:34h

Knjižara “Karver”, u subotu će, svečanim programom obilježiti desetogodišnjicu postojanja. Program će početi u 19 sati, a otvoriće ga i uveličati crnogorski pisci i  umjetnici, dok će  od 20 i 30  nastupiti  “Piva Jazz”.

Knjižara “Karver” smještena je u objektu “Banja” ispod “Novog mosta” na putu ka Starom Aerodromu, a nastala je iz međunarodnog projekta “Bibliodessey” i zahvaljujući podršci Glavnog grada koji je preduzeću “Sibilia” za potrebe knjižare ustupio ovaj kulturni spomenik.

“Jedinstvena je knjižara, kulturni centar u regionu. Ovo su riječi stranih gostiju”, kazala je direktorica i osnivač knjižare Varja Đukić i dodala da pored svoje autentičnosti i kulturnog blaga ostaje nepoznanica mnogim Podgoričanima. Ona je istakla da Glavni grad podržava knjižaru Karver, a da knjižara daje posebnost Glavnom gradu.

“Knjižara-čitaona-galerija-kafe, postala je mali gradski izlog koji baštini ne samo kulturno blago 'Karvera' već i objekta Banje u kojem je knjižara smještena”, saopštila je Đukić.

Tokom deset godina djelovanja, knjižara je organizovala više od 1000 programa, promocija, radionica, ne samo iz oblasti književnosti, nego i iz filmskog, likovnog, muzičkog i pozorišnog stvaralaštva.

“Ovo nije mjesto gdje se samo može pronaći knjiga, ovdje su mnogi ljudi stvarali, pjevali, svirali”, kazao je crnogorski reditelj Branko Baletić i dodao da se nada da će novo rukovodstvo Glavnog grada imati više sluha za “Karver” ali i za ostale kulturne institucije grada.

“Karver” je za deset godina predstavio značajan broj crnogrskih autora  i njihovih djela, između ostalih, život i djela Danila Kiša, Mihaila Lalića, Živka Nikolića, Balše Brkovića, Jelene Nelević,  dok je u programima i izdavačkim projektima, prema riječima Đukićeve, učestovalo na stotine autora. Božo Koprivica, Branko Baletić, Božana Jelušić, Šerbo Rastoder, Marjana Đukić, samo su neki od mnogih.

“U saradnji sa snimateljem 'Antene M' i mnogim crnogorskim glumcima snimili smo preko 50 audio priča i poezije crnogorskih i savremenih autora”, navela je Đukić.

Preporučujemo za Vas