Stjepanović: Škola počela da izdaje principe obrazovnog sistema

Odjednom je sve postalo proizvoljno, ističe Stjepanović, a to neminovno ne vodi ničemu dobrom
143 pregleda 10 komentar(a)
Boro Stjepanović
Boro Stjepanović
Ažurirano: 09.04.2015. 19:10h

Do nedavno nedostupan medijima, glumac Boro Stjepanović se ipak odlučio za gostovanje u emsiji "Načisto" na Televiziji Vijesti jer, kako kaže, čim se ispriča nešto “ono se nanovo doživjelo iz neke druge vizure, spoznalo se drugačije, razmijenilo se sa nekim i stvari učinilo za nijansu drugačije”.

Stjepanović, profesor glume i osnivač dvije Akademije - sarajevske i cetinjske, danas sa statusom slobodnog umjetnika, osvrnuo se na razloge zbog kojih je prestao sa profesorskim radom na Cetinju.

“U posljednje vrijeme škola je počela da izdaje najelementarnije principe dobrg obrazovnog sistema, koji je, htjeli to neki priznati ili ne, ustanovljen na Stanislavskom. Samo što sam otišao sa Akademije promijenjen je plan i program koji sam pravio deset i više godina. Jedva su dočekali”, objašnjava Stjepanović posebno se osvrćući na Bolonjski proces, koji je kao član Senata pokušavao da približi kolegama, a doživio je šikaniranje.

“'Glumci će biti magistri, pa neće valjda glumci i doktorirati', bili su samo neki od komentara kolega”, kazao je Stjepanović naglašavajući da se s nerazumijevanjem glume sreo odavno, posebno kada je radio na osnivanju sarajevske Akademije. Ali, kada je riječ o Crnoj Gori, kako je kazao gost emisije “Načisto”, osnivanje Akademije za glumu sprovedeno je tajno. Univerzitet o tome ništa nije znao. “Pregovarao sam sa tadašnjim ministrom prosvjete i ministrom kulture i u početku smo počeli da djelujemo u okviru Fakulteta likovnih umjetnosti”, kazao je Stjepanović.

Nakon dvadeset godina provedenih u Crnoj Gori, Stjepanović komentariše “na čijim hirovima počiva današnji sistem” (P.Komnenić) kulture .

“Spolja to izgleda stihijski ali unutra je to dosta dobro organizovano. Nema tu kolektivnog interesa... Nema sistema. Mnogi su protiv sistema zato što sistem obavezuje, sistem ograničava, upućuje, traži...

Odjednom je sve postalo proizvoljno, ističe Stjepanović, a to neminovno ne vodi ničemu dobrom.

Stjepanović, autor brojnih knjiga posvećenih glumi, govori i o odnosu prema naslovima koje potpisuje.

“Odnos pema knjigama o glumi je uopšte negativan. Tvrdi se da se glumac kao i princ rađa, da niko nikoga ne može naučiti da glumi, i da mlade treba baciti u maticu profesionalnog života pa ko se snađe...

To poriče same temelje škole. Strašno je kada pored sebe imate kolege koji poriču temelje onoga u čemu su, kada razgrađuju temelje vlastitih fakulteta”, komentariše Stjepanović što nas vraća na početak priče i njegovu konstataciju “Šta će reći rektorica koja se najglasnije smijala na moje objašnjenje bolonjskog procesa, a ona je sada dužna da ga brani”.

Bonus video: