Poklon muzičkoj školi "Vasa Pavić": Mimov Legat džez literature

Svrha poklona je zadovoljenje obrazovnih, kulturnih potreba učenika, đaka, studenata
0 komentar(a)
muzička škola, Foto: Luka Zeković
muzička škola, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.04.2015. 18:53h

Porodica poznatog evropskog muzičara, pokojnog Nikole-Mima Mitrovića uručila je juče poklon podgoričkoj muzičkoj školi „Vasa Pavić“, Legat džez literature.

Legat je direktoru ove škole Iliji Dapčević uručila Dragana Mitrović, supruga pokojnog Nikole, a riječ je o više od 300 bibliotečkih jedinica džez literature, popisanih u sedam bibliotečkih grupa.

Svrha poklona je da služi zadovoljenju obrazovnih, kulturnih, teoretskih, saznajnih potreba učenika, đaka, studenata, muzičara.

Cilj i želja Dragane Mitrović je da omogući mladim muzičarima i svim drugim zainteresovanim licima direktan i cjelovit kontakt sa muzičkom džez literaturom koja je prikupljana krajem XX i početkom XXI vijeka.

Čitavog života, od najmlađih dana, Nikola Mimo Mitrović je poklanjao veliku pažnju ne samo vježbanju i usavršavanju na instrumentu nego i slušanju muzike, i teorijskom muzičkom obrazovanju.

Permanentno učenje, seminari i škole trube, prikupljanje i izučavanje rijetke džez literature, slušanje muzike, karakterisali su njegovo bavljenje muzikom i u godinama kada je postao zreo muzičar.

Uvijek je smatrao da je pored osnovnog talenta, ideja i vještine sviranja, literatura presudna za sazrijevanje i razvoj muzičara.

Takav odnos prema teoriji i učenju je rezultirao današnjom muzičkom bibliotekom - legatom.

Muzička ostavština Nikole-Mima Mitrovića, je bogata, vrijedna i raznovrsna. Ona je plod njegove višedecenijske ljubavi prema muzičkoj literaturi, snimcima na magnetofonskim trakama i CD-ovima.

Mimo Mitrović tragično je izgubio život 2010. Pedesetih i šezdesetih godina gramofonska ploča je bila velika rijetkost kao i sam radio-aparat u tadašnjoj Jugoslaviji. Mimov rani boravak u inostranstvu mu je omogućavao kontakt sa muzičkom literaturom.

Tek krajem XX vijeka u tadašnjoj Jugoslaviji uvid u muzičku literaturu postaje pristupačniji mada ne dovoljno aktuelan.

Bonus video: