Masturbeator stvara muziku od zvukova grada

"Svojim 'Zoom' rekorderom sam snimao zvukove saobraćajnog kolapsa, slučajnih prolaznika, šoping molova, burgijanja komšija u ranim jutarnjim satima, pomjeranja slučajno nađenih objekata..."
78 pregleda 3 komentar(a)
masturbeator, Foto: Facebook
masturbeator, Foto: Facebook
Ažurirano: 09.04.2015. 13:28h

Barski producent Andrija Krivokapić poznatiji pod pseudonimom Masturbeator sjutra veče će u podgoričkom Kulturnom centru "Gavroche" predstaviti neuobičajan projekat, set bass muzike sastavljene od zvukova grada pod nazivom "Podgorica: Manipulated".

Kako je otkrio u razgovoru za "Vijesti", talentovani kompozitor elektronske muzike snimao je zvukove po Podgorici koje je zatim iskoristio za stvaranje pjesama.

"Ideju sam dobio čim sam se nedavno preselio da živim u glavnom gradu. Svojim 'Zoom' rekorderom sam snimao zvukove saobraćajnog kolapsa, slučajnih prolaznika, šoping molova, burgijanja komšija u ranim jutarnjim satima, pomjeranja slučajno nađenih objekata i lupanja po istim, kao i zvukove cvrkutanja ptica po Gorici i graje djece ispred zgrade...", objašnjava Masturbeator.

"Poslije sam snimljeni materijal preslušavao i sjeckao u upotrebljive semplove, koje sam manipulacijom doveo do skroz drugog oblika, a neke sam ostavio u sirovoj formi i od toga napravio mali saundtrek grada. Apsolutno nijedan zvuk nije u tim pjesamam došao sa drugog izvora," dodao je on.

Tako će publika sjutra veče moći da čuje bubnjeve koji su nastali od lupanja po kantama do perkusija koje su nastale drmanjem krošni drveća, sintove nastala od zvukova agregata i klima uređaja i slično. Cijeli proces snimanja obavljen je krajem marta i početkom aprila, a Masturbeator kaže da je iskustvo bilo veoma zanimljivo i da je dosta naučio o cijelom procesu.

"Već razmišljam što dalje i biće sličnih stvari u bliskoj budućnosti. Još ne razmišljam o objavi tog materijala u formi albuma, ali ću cijeli sjutrašnji nastup snimiti i okačiti nakon nekog vremena na YouTube. Nastup će funkcionisati kao DJ set sa elementima 'live acta'. Ovo je jedan zanimljiv eksperiment dizajna zvuka i zvuči kao opskurni intergalaktički halftempo trep d'n'b industrijal sa momentima koji zvuče kao filmska muzika iz monstruoznog horora", otkrio je on.

Početak nastupa zakazan je za 22 sata, a ulaz će biti besplatan.

Bonus video: