Presuda neće čekati na Safeta Kalića?

Presuda Kaliću, njegovom bratu Mersudinu i supruzi Amini, u bjelopoljskom sudu trebalo je da bude izrečena početkom novembra, ali je odlučeno da se sačeka njegov dolazak
1 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2015. 06:06h

Viši sud u Bijelom Polju mogao bi uskoro presuditi u slučaju koji se vodi protiv Safeta Kalića i njegove porodice, jer je izvjesno da Rožajca neće brzo isporučiti Crnoj Gori.

Izvor “Vijesti” saopštio je da Kaliću u Njemačkoj još nije ni zakazano suđenje za šverc droge, iako je iz Austrije, gdje je uhapšen, u Ahen tim povodom odveden još početkom februara.

Crnogorsko Ministarstvo pravde tražilo je od Beča izručenje Kalića Crnoj Gori, ali su ga austrijske vlasti prioritetno ekstradirale sjevernim komšijama, jer su obje zemlje članice Evropske unije. Iz Ministarstva tada su saopštili da će pratiti tok krivičnog postupka u Njemačkoj, kako bi što ranije obezbijedili Kalićevo prisustvo u bjelopoljskom sudu gdje mu se sudi za pranje novca.

Iz Višeg suda istovremeno najavili su da će od nadležnih organa Njemačke tražiti bliže podatke o krivičnim djelima zbog kojih je Kalić izručen sudu u Ahenu, kako bi procijenili da li će se postupak u Bijelom Polju, okončati u odsustvu optuženog Kalića.

“Ukoliko bi bilo procijenjeno da je moguće da optuženi u kraćem vremenskom intervalu bude dostupan nadležnim organima Crne Gore, omogućilo bi mu se da iznese svoju odbranu pred ovim sudom, kako je to ranije odlučeno", kazala je portparolka bjelopoljskog Višeg suda Gorica Đalović.

Safet Kalić uhapšen je 20. oktobra prošle godine.

Presuda Kaliću, njegovom bratu Mersudinu i supruzi Amini, u bjelopoljskom sudu trebalo je da bude izrečena početkom novembra, ali je odlučeno da se sačeka njegov dolazak.

Pred kraj suđenja, optužnica je “olakšana” za nekih 700.000 eura - tužilac je najprije teretio Kaliće za pranje 8.500.000, da bi na kraju oni bili optuženi za pranje oko 7,8 miliona eura od droge.

Kalićima je privremeno zamrznuta imovina vrijedna 22 miliona eura.

Bonus video: