Vremeplov: Crna Gora mikrodržava ili je neće biti

U izlaganju naslovljenom „Tranzicija tranzicije“, Vukotić je istakao da CG mora shvatiti da ima 650.000 stanovnika i da je mikrozemlja: “I to nam je upravo prednost
2 komentar(a)
Veselin Vukotić, Foto: Boris Pejović
Veselin Vukotić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.09.2018. 08:36h

“Zaustavljanje prodaje TE Pljevlja i Rudnika uglja dovelo je do pada na tržištu kapitala i iz džepova građana CG istisnuti su milioni eura”, ocijenio je profesor Veselin Vukotić, otvarajući Miločerski ekonomski forum. On smatra da je zaustavljanje procesa privatizacije Elektroprivrede posljedica „nerazumijevanja globalnih procesa“, i nespremnost lokalnih političara da igraju prema globalnim pravilima. Vukotić je kazao da CG mora shvatiti „da ne može bitno uticati na tokove svjetske politike“: “Mnogi misle da EU neće biti ako CG tamo ne uđe! Ključno razvojno pitanje CG je kako iskoristiti globalno tržište i megaprocese globalnog tržišta za razvoj”.

U izlaganju naslovljenom „Tranzicija tranzicije“, Vukotić je istakao da CG mora shvatiti da ima 650.000 stanovnika i da je mikrozemlja: “I to nam je upravo prednost. Danas su u globalnom svijetu moćne samo velike zemlje i mikrozemlje. Velike zbog moći, mikro zbog moguće brzine prilagođavanja promjenama. Snaga je u državi brze prilagodljivosti globalnom talasu. Državi koja može da pliva na globalnom talasu. To nije lako, ali je moguće. CG će biti mikrodržava, ili je neće biti”.

Bonus video: