Gradnja na Jazu: Da li je sedam miliona potrošeno zakonito?

Tužilaštvo je početom godine zamijenilo vještake, koji su do tada radili na predmetu, pa je cijeli proces izviđaja počeo iznova
80 pregleda 10 komentar(a)
Jaz
Jaz
Ažurirano: 08.04.2015. 19:17h

Specijalno tužilašto za organizovani kriminal, iz budvanskog Katastra preuzelo je kompletnu dokumentaciju koja se tiče izgradnje koncertnog platoa i sportskih terena u zaleđu plaže Jaz.

Ta dokumenta pregledaće novi vještaci u okviru izviđaja da li je zakonito potrošeno sedam miliona eura opštinskog novca na nekadašnjim gradilištima nedaleko od Budve.

Tužilaštvo je početom godine zamijenilo vještake, koji su do tada radili na predmetu, pa je cijeli proces izviđaja počeo iznova.

“Vijestima” je iz više izvora potvrđeno da su policijski inspektori i od budvanske filijale Uprave za nekretnine tražili na uvid dokumentaciju u vezi sa zemljom na Mrčevom polju, na kojoj su izgrađeni sportski tereni i koncertni plato na kome su se, između ostalih, održali koncerti pop ikone Madone, “Rolingstonsa”, Leni Kravica...

Isti taj plato, na kome će se sredinom jula održati drugi EXIT-ov Sea dance festival, našao se pod lupom najprije kotorskog tužioca, a nakon iskaza bivšeg i aktulenog opštinskog rukovodstva, slučaj je upućen specijalnoj tužiteljki Đurđini Ivanović.

Njen tim zatim je angažovao vještake, koji procjenom završenih radova pokušavaju da utvrde da li su opštinski funkcioneri zloupotrijebili službeni položaj i lokalni budžet oštetili za milione.

Inspektori za organizovani kriminal budvanske policije, još u novembru 2013. godine, prema nalogu tadašnjeg kotorskog tužioca Borisa Savića, saslušali su kompletno bivše opštinsko rukovodstvo, kao i investitora Branislava Savića čija je kompanija „Gugi commerc“ gradila plato.

Istovremeno, saslušan je i grbaljski preduzetnik Marko Bato Carević, koji je podnošenjem krivične prijave, pokrenuo na istragu kotorskog tužioca.

Carević je prijavu podnio nakon što je Privredni sud odbacio njegovu tužbu protiv Opštine Budva, kojom je tražio dva miliona eura na ime isporučenog kamena i ostalog materijala za gradnju platoa.

Njegova kompanija „Car invest“, tvrdio je, isporučila je 83 hiljade kubika kamena i raznog drugog materijala za gradnju platoa.

Materijal koji je dao Carević, u Opštini su, kako su i na suđenju potvrdili, smatrali donacijom. On je, međutim, tvrdio da je dogovor bio da se polovina materijala vodi kao donacija, ali da se druga polovina kompenzuje kroz različite projekte koje bi ta kompanija izvodila za Opštinu.

Savić je osporio njegove tvrdnje pred Sudom. Na tom suđenju, Savić je rekao i da se o izgradnju platoa na Jazu, uoči kocerta Rolingstonsa, dogovorio sa tadašnjim potpredsjednikom Opštine Budva Draganom Marovićem, bez ikakvog tendera ili ugovora.

Prvo se na Jazu gradilo, pa su se usvajale odluke o tome

Sumnju da posao na Jazu nije urađen po zakonu, prvi su iskazali predstavnici Socijalističke narodne partije, tvrdeći da Opština nije raspisala tender za plato izgrađen 2007...

To potrekpljuje i činjenica da je Skupština opštine Budve, na sjednici u decembru 2008. usvojila Plan investicija za 2009. u kome je kao najveća stavka navedena gradnja platoa i sportskih terena terena na Jazu ...

Međutim, medijska prašina podignuta je tek krajem 2011. kada Carević pokreće tužbu protiv Opštine, uz tvrdnju da je brutalno opljačkan.

Bonus video: