Odbojkaški savez Crne Gore predstavio novi logo

Novi logo, pod sloganom “Novi logo za nove pobjede” predstavljen je u okviru kampanje OSCG povodom ovogodišnjeg debitantskog nastupa muške reprezentacije u Svjetskoj ligi, a pobjedniku konkursa Vladimiru Kovaču pripala je novčana nagrada u iznosu od 1.000 eura
230 pregleda 5 komentar(a)
Pres OSCG logo, Foto: Saša Jončić
Pres OSCG logo, Foto: Saša Jončić
Ažurirano: 08.04.2015. 15:38h

Trebinjac Vladimir Kovač, asistent na beogradskom Arhitektonskom fakultetu, pobjednik je konkursa za izbor novog logotipa Odbojkaškog saveza Crne Gore, na koji su, od 7. do 27. marta, pristigla 23 rada, a 22 su ispunila sve konkursne uslove.

Novi logo, pod sloganom “Novi logo za nove pobjede” predstavljen je u okviru kampanje OSCG povodom ovogodišnjeg debitantskog nastupa muške reprezentacije u Svjetskoj ligi, a pobjedniku konkursa pripala je novčana nagrada u iznosu od 1.000 eura.

“Nadam se da će ovaj logo na nekom reprezentativnom, visokom nivou i služiti svrsi u godinama koje dolaze. Zadatak je bio krajnje kompleksan i upravo iz te kompleksnosti je proizašla i vrlo specifična, interesantna crta zadatka. Puno složenih elemenata je trebalo ukomponovati u jednu grafičku cjelinu. U ime struke, ako to smijem, zahvaljujem OSCG što je imao snagu da šansu pruži struci da izabere najbolje rješenje. Mislim da time dobijaju i Savez i struka. Na taj način se dopunjujemo na onim pozicijama na kojima smo najjači”, rekao je Kovač.

Odluku o pobjedniku na konkursu jednoglasno je donijela tročlana komisija u sastavu Suzana Pajović (predsjednica žirija), Ana Matić (članica) i Zoran Avramović (član). U obrazloženju komisije konstatovano je da odabrani znak na najbolji način sim­bolizuje energičnu i dinamičnu odbojkašku igru istovremeno objedinjujući ele­mente crnogorskog nacionalnog identiteta i odbojke kao sporta.

„Za tako kratko vrijeme od mjesec dana prijavilo se dosta radova i zadatak nije bio nimalo lak. Uloga dizajna je bila prikazati odbojku kao sport koji nema kontakt, svu ljepotu tog sporta sa jedne strane, te prikazati nacionalni identitet u najboljem smislu i spojiti to dvoje. Mislim da smo izabrali najbolje od pristiglih rješenja. Bilo je, naravno, dobrih rješenja, koji su na na ovaj ili onaj način slali određenu poruku, ali mislim da smo sa ovim napravili varijantu novog pozicioniranja odbojke na ovim prostorima. Ne u smislu novog početka, već samo smo dali zamah. Zahvaljujemo OSCG što je prepoznao potrebu da institucija Fakulteta likovnih umjetnosti i dizajneri učestvuju u ovakvim stvarima. To je fina strana medalje ovog konkursnog rješenja“, rekla je Suzana Pajović.

Predsjednik Cvetko Pajković je kazao da OSCG novim logom šalje jednostavnu poruku da želi da 2015. bude godina odbojke.

U tom pravcu je Boris Sekulić, član marketing tima za Svjetsku ligu, najavio da je OSCG pripremio “čitav set promotivnih aktivnosti kako bi na što bolji i jednostavniji način promovisali, motivisali inspirisali crnogorsku omladinu da dođe u “Moraču” da bodri svoj tim u Svjetskoj ligi”, od 12. do 14. juna.

“Sve u cilju, nadam se, istorijskog uspjeha odbojkaške reprezentacije Crne Gore, da ambijent bude, siguran sam, prelijep, sa vrhunskom odbojkom. Potrudićemo se da promovišemo sport, Crnu Goru kao sportsku zemlju, Podgoricu kao glavni grad, i naravno, ono što nam je najvažnije, da se radujemo uspjesima naše reprezentacije”, rekao je Sekulić i najavio izradu spota, postera, flajera i bilborda.

Obrazloženje autora

Prijedlog za novi vizuelni identitet Odbojkaškog saveza Crne Gore predstavlja rješenje koje sinergički povezuje više simboličkih i asocijativnih vrijednosti u jednu istovjetnu grafičku cjelinu.

Osnovni cilj bio je da se elementi koji simbolizuju odbojku kao energičnu igru objedine sa autentičnim motivima crnogorskog nacionalnog identiteta. Zbog toga, u procesu koncipiranja znaka iskorišćena je, sa jedne strane – prepoznatljiva struktura odbojkaške lopte i sa druge strane – motiv orla kao element državnog grba. Na ovaj način stvorena je jasna veza između prirode Saveza, kao institucije odbojkaškog sporta, i njegovih državnih i nacionalnih odrednica.

Definisani motivi lopte i orla sjedinjeni su u snažnoj kružnoj formi, gdje istovremeno orao sa svojim krilom gradi i opisuje strukturu odbojkaške lopte, i obrnuto – lopta postaje generator i pokretačka snaga orla. Takođe, boje koje su korištene za znak – zagasito crvena i žuta, imaju analogiju sa bojama državne zastave, čime se dodatno naglašava karakter i misija Saveza kao značajne nacionalne institucije.

Strukturiranjem kružne forme znak zadobija neophodnu dinamičnost i tendenciju stalnog pokreta što i jeste specifičnost odbojke kao sportske discipline. U isto vrijeme, stilizacijom i inkorporiranjem motiva orla sugeriše se snaga i autoritet asocijacije Obojkaškog saveza Crne Gore i prepoznaje njegov pobjednički duh.

Ovakvo rješenje uspostavlja visok stepen vizuelne komunikativnosti, a zbog svoje dinamičnosti i u isto vrijeme jednostavnosti, vizuelni identitet Saveza biće lako prepoznatljiv i uočljiv. Redukovana forma znaka, uz kombinaciju sa sanserifnim ispisom, obezbijediće najviši nivo aplikativnosti, što će omogućiti kvalitetnu upotrebu i primjenu kroz sve oblike javnog prezentovanja Saveza, bilo da se radi o štampanim ili savremenim digitalnim i elektronskim medijumima.

Biografija autora

Vladimir Kovač (Trebinje, 1984) završio je Osnovne akademske studije (2006) i Diplomske akademske studije Master (2008) na Univerzitetu u Beogradu – Arhitek­tonskom fakultetu, gdje trenutno pohađa naučne doktorske studije arhitekture. Na istom fakultetu je asistent za oblast Vizuelne komunikacije i arhitektonska grafika na Departmanu za arhitekturu.

Profesionalno angažovanje usmjereno je na polje vizuelnih komunikacija i dizajna. Dobitnik je preko 20 nagrada na domaćim i međunarodnim javnim konkursima, kao i značajnih nacionalnih stručnih priznanja: ULUPUDS-ova Godišnja nagrada za dizajn (2012, 2013), Plaketa Majske izložbe primenjene umetnosti Srbije za dizajn (2013), Jugoslovenska nagrada za dizajn Nenad Čonkić (2012) i ERSTE nagrada za najuspješnije mlade umjetnike Srbije – Klub 27 (2011).

Imao je tri samostalne i uče­stvovao je na preko 50 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Publikovao je više od 70 umjetničkih radova i održao 15 stručnih predavanja. Autor je nagrađivane mo­nografije Kovach: Duo Milia Unidecim (2012). Član je dizajn sekcija ULUPUDS-a (Udruženje likovnih umetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Srbije), ICOGRADA (Internacional Council of Graphic Design Association), ISCID (Internacional Council of Societies of Industrial Design).

Pored umjetničkog, intezivno se bavi i naučnim radom. Fokus naučnog djelovanja predstavlja istraživanje arhitektonskog crteža i vizuelne reprezentacije u domenu gra­fičke i arhitektonske forme. Za svoje aktivnosti u oblasti nauke višestruko je nagra­đivan prestižnom stipendijom Fonda dr Milan Jelić, i ujedno je najbolji stipendista u petogodišnjem periodu postojanja fonda (2008–2012); dobitnik je Nagrade Mini­starstva Republike Srpske za najboljeg mladog istraživača (2012) i Godišnje nagrade Univerziteta u Beogradu za najbolji studentski naučno-istraživački rad (2008). Autor je više desetina naučnih radova koji su izlagani i objavljeni na međunarodnim i do­maćim konferencijama i publikovana u naučnim časopisima.

Centralna promocija (Podgorica, 9–11. jun 2015)

Centralna promocija je manifestacija koja ima za cilj da animira sve ljubitelje odbojke u Crnoj Gori tako što će na glavnom podgoričkom trgu Ivana Milutinovića predstavi ono najljepše što ovaj sport ima a to su mnogobrojne škole odbojke.

Centralna promocija će trajati tri dana:

Tokom cijelog trajanja Centralne promocije biće postavljen aktivan štand sa promoterkama i animatorima koji će dijeliti promotivne flajere i animirati najmlađe. Takođe, sve podgoričke škole odbojke će imati priliku da se predstave i istovremeno da regrutuju najmlađe posjetioce sa upisima.

Za potrebe manifestacije Odbojkaški turnir i Centralna promocija planirano je i da se na trgu postavi „taraflex“ podloga sa stubovima i mrežama sa odgovarajućim prigodnim reklamama. Kuriozitet će biti „pravi“ odbojkaški teren na otvorenom u centru glavnog grada. Naravno, u junu očekujemo lijepo vrijeme i gužvu na podgoričkom korzou što će dodatno animirati i okupiti „kritičan“ broj posjetioca, da navedene manifestacije uspiju.

Promo kampanja na fakultetima i srednjim školama

U sklopu promo kampanje na UDG i Ekonomskom fakultetu (UCG) organizovaćemo dvije tribine na kojima će se u razgovoru sa aktivnim i bivšim odbojkaškim asovima govoriti o crnogorskom sportu, sportu u funkciji stvaranja boljeg društva, Svjetskoj ligi itd. Ideja je da gosti tribine inspirišu studente da se bave sportom, a naravno, prije svega odbojkom.

Na fakultetima i srednjim školama biće postavljeni promotivni posteri a predviđeno je da pomenute lokacije posjeti i promoter Svjetske lige kako bi dodatno motivisao studente i srednjoškolce da budu aktivni za vrijeme trajanja Svjetske lige u Podgorici i posjete SC Morača.

„Navijačko“ takmičenje srednjih i osnovnih škola

U cilju okupljanja što većeg broja ljudi na utakmicama Svjetske lige u Podgorici planirano je, takođe, da se u saradnji sa srednjim i osnovnim školama napravi takmičenje u navijačkim koreografijama, tako što će se izabrati četiri srednje/osnovne škole koje će navijati za po jednu od ukupno četiri ekipe koje učestvuju na turniru Svjetske lige u Podgorici.

Smatramo da će se na taj način dodatno stvoriti bliskost između ekipa koje učestvuju i „domaće“ publike a istovremeno opravdati FIVB-u da smo i kao Odbojkaški savez Crne Gore i kao država dostojni organizacije najvažnijih svjetskih manifestacija.

Bonus video: