Optuženi za napad na novinarku: Šekarić i policija su nam “namjestili”

"Nepravda je učinjena prema nama, prema našim familijama, jer nije bitno osuditi, bitno je obrukati, a obrukani smo, nemamo kud više. Teže nam je sad nego kad smo bili u istrazi, bar nijesmo razmišljali o tome i sretali se sa ljudima koji su nam ovo sve uradili", rekao je Abramović
352 pregleda 0 komentar(a)
Vukašin Đurđevac, Zoran Abramović, Nikola Bulatović, Foto: Zoran Đurić
Vukašin Đurđevac, Zoran Abramović, Nikola Bulatović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.04.2015. 15:21h

Petorica optuženih za prebijanje novinarke “Dana” Lidije Nikčević optužili su tužioca Steva Šekarića i nikšićku policiju da su im “namjestili” slučaj, a nikšićki sud da od njih krije dokaze koji, navodno, dokazuju njihovu nevinost.

Oni su to rekli na konferenciji za novinare, organizovanoj povodom prvostepene presude kojom su za napad na novinarku osuđeni ukupno na šest godina.

Nikšićanin Zoran Abramović, kojem se optužnicom stavlja na teret da je pretukao Nikčević tvrdi da su osuđeni bez ijednog dokaza.

“Obrukani smo i mi ni naše porodice. Sada trpimo više nego kada smo bili u Istražnom zatvoru, jer srijećemo ljude koji su nam namjestili ovo”, kazao je on.

Na pitanje “Vijesti” ko im je namjestio, Ambramović je rekao da je “sve skovano u policiji u saradnji sa Šekarićem”.

“Svi su dobili činove i nagrađeni su kada su nam ovo namjestili..Ovo djelo se 15 dana vodilo kao razbojništvo, a odjenom je nekome palo na pamet da sve ispolitizuje”, kazao je on..

Vukašin Đurđevac, kojeg optužnica tereti da je Ambramoviću čuvao stražu, tražio je da nikšićki sud pokaže dokaze na osnovu kojih ih su osuđeni.

“Presudom je nama i našim porodicama nanijeta ogromna nepravda. Svih 17 ročišta bio sam označen kao napadač na Lidiju Nikčević, a u poslednjih pola sata optužnica je promjenjena i ja sam, bez ijednog dokaza dobio ulogu 'stražara'”, kazao je Đurđevac.

On tvrdi da je 3. januara, kada je Nikčević napadnuta, bio u svom stanu sa prijateljima Dejanom i Milošem Vujovićem čije iskaze sud nije prihvatio kao istinite, iako ih je, tvrdi on, potrvdilo vještačenje telekomunikacija koje je uradio Predrag Boljević.

“Ukoliko nijesu govorili istinu zašto ih tužilaštvo nije gonilo, jer davanje lažnog iskaza je krivično djelo”, pitao je Đurđevac.

On je dodao da im sudija koji je odredio mjere tajnog nadzora ne dozvoljava uvid u materijal pribavljen na taj način, ali ni snimak sa nadzorne kamere Veljka Vasiljevića, iz zgrade u kojoj živi.

“Taj snimak otkriva mnoge stvari...Naš cilj je samo istina i pravda. Znam koliko je pritisak da se rješevaju napadi na novinare, ali mislim da nije pravo da se to radi preko nevinih ljudi”, kazao je on.

Abramović je dodao da su njegova, i sudbina Đurđevca na tom CD-u.

Oni su ponovili optužbe na račun nikšićke policije, tvrdeći da su inspektori tokom istrage, sa jednim od optuženih Vladimirom Mitrovićem, dogovarali da baš njih optuži.

“Policijska istraga od samog početka išla je pogrešno. Mitrović je bio pod potjernicom, a dokazano je da je svakodnevno ulazio u zgradu policije i imao telefonsku komunikaciju sa inspektorima”, kazao je Đurđevac.

On je novinarima dostavio DNK analizu Forenzičkog centra koja potvrđuje da jakni Nikčević nema bioloških tragova nijednog od njih šestorice.

Advokat Radomir Odalović tvrdio je da je Mitrović, na čijem se prizanju zasniva optužnica, u policiji prvo kao napadače označio dvojicu Tuzana, a tek kasnije šestoricu Nikšićana.

I Milovan Gardašević i Željko Miletić negirali su krivicu za napad na Nikčević.

Nikčević je brutalno pretučena 3. januara oko 19.15 časova u Ulici serdara Jola Piletiča. Tada ju je muškarac sa fantomkom na glavi i običen u crno, više puta udario gumenom palicom po glavi.

Nakon tromjesečne istrage, policija je stavila tačku na taj slučaj. Na pres konferenciji organizovanoj tim povodom saopšteno je da se Miletić, vlasnik pogrebnog preduzeća “Narcis”, sumnjiči da je naručio i finansirao prebijanje Nikčevićeve, dok je Gardašević osumnjičen za planiranje i prebijanje novinarke.

Bulatović: Zašto je toliko trebalo za vještačenje?

Nikola Bulatović, koji je nakon osam mjeseci oslobođen optužbe, pitao je zašto je tužilaštvu toliko trebalo da utvrdi da je bio na poslu u vrijeme napada.

“Zašto su čekali osam i po mjeseci da vještače moj telefona, kada su to mogli da urade za osam dana. Pitam samo zbog čega”, kazao je on najavljući da će tužiti državu za nezakonito lišavanje slobode.

“Državno tužilaštvo je javno priznalo da je pogriješilo u odnosu na Bulatovića, a prećutno i da je pogriješilo u odnosu na ostale, ali nije bilo snaga i volje da se to kaže”, kazao je njegov advokat Sava Kostić.

Bonus video: