Mozaik mladih pjesnika i poetesa

25 autora je zastupljeno u zborniku "Mozaik" koji predstavlja „pečat savremenog crnogorskog pjesništva i daje mu posebnost“
208 pregleda 0 komentar(a)
Pjesničko veče, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Pjesničko veče, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.09.2018. 07:51h

„Ako se za neki crnogorski grad može reći da je grad istinske književne tradicije, onda je to, bez sumnje, Nikšić. Grad Stojana Cerovića, Vladimira Mijuškovića, Vitomira Nikolića, Vukmana Otaševića... Grad u kojem su pokretani i uspostavljeni neki od prvih crnogorskih časopisa za književnost i književna pitanja u prvim decenijama XX vijeka“, kazao je u Nikšiću, na promociji zbornika „Mozaik“, njegov recezentĐorđe Šćepović.

A Nikšić je i grad Književnog kluba „Poenta poetike“ u kome stasavaju mladi pjesnici i poetese, ‘ukrštajući’ pera i rime, tražeći svoje mjesto pod ‘pjesničkim’ suncem. Prvi broj „Mozaika“ izašao je prije dvije godine, a u drugom broju, koji je ujedno i poklon „Zahumlju“ za 120 godina postojanja, zastupljene su pjesme 25 autora.

Iako poezija, kaže Šćepović, nikada nije bila zabava za mase, raduje to što i dalje postoje književni klubovi, i ljudi koji su posvećeni ‘onom stvarnom u poeziji’.

„Ovaj zbornik nema ambiciju da nam donese vrhunsku poeziju, jer danas je ta sintagma rijetkost, često nemoguća. Njegov zadatak je da objedini nove, neafirmisane pjesničke glasove i da crnogorskoj kulturnoj javnosti još jednom stavi do znanja da je poezija i dalje tu, da je mladi i dalje pišu, a Nikšić još jednom potvrđuje zašto je grad poezije“, istakao je Šćepović i pohvalio posvećenost predsjednika „Poente poetike“, mr Gorana Radojičića koji je i urednik zbornika.

Govoreći o „Mozaiku“ Nevena Tomić je kazala da je on „pečat savremenog crnogorskog pjesništva koji mu daje posebnost“.

„Mladi iz ovog književnog kluba pošli su neobičnim i ne toliko popularnim putem, ali su riješeni da poeziji obezbijede mjesto koje zaslužuje“, kazala je Tomić.

Radojičić je podsjetio je da je ideju o osnivanju Književnog kluba pokrenuo Obrad Nenezić, podržali JU „Zahumlje“ i direktor Vojo Krivokapić, Opština Nikšić i Ministarstvo kulture.

Promociju je organizovala JU “Zahumlje” u sklopu “Septembarskih dana” i “Nikšićke kulturne scene”, a učestvovali su mladi pjesnici: Šćepan Popović, Anđela Backović, Sonja Milatović, Sara Drinčić, Miloš Jocović, Ivana Knežević, Lazar Šćekić, Rada Draganić, Damir Gegić i Nikolina Todorović.

Bonus video: