Đanluku niko nije ni čuo, ni vidio

Tatar i Ljumović više puta negirale su krivicu i tvrdile da se radi o lažnoj optužnici i političkom progonu
125 pregleda 0 komentar(a)
Milka Ljumović, Bose Tatar, Foto: Savo Prelević
Milka Ljumović, Bose Tatar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.04.2015. 06:50h

Branioci okrivljenih u predmetu CKB, tražili su juče da se iz spisa predmeta, kao pravno nevaljni, izdvoje dokazi koji se tiču odobravanja kredita luksemburškoj kompaniji “Dafin”.

U optužnici piše da je bivši menadžment banke toj kompaniji odobrio kredit od 2.100.000 eura bez sredstava obezbjeđenja, ali su juče u sudnici pokazane jedino kopije dokumenata koji se tiču tog posla.

Branilac Milke Ljumović, advokat Goran Rodić, kazao je da sumnja da se radi o originalnoj odluci o zaduženju kod CKB-a, jer nema pečata i zavodnog broja, kao ni potpisa izvršnog direktora Nina Đanluke.

Rodić je prigovorio i na različitosti pečata, memoranduma i potpisa “Dafin” Luksemburg.

"Sumnjam da su pečat i memorandum urađeni u Podgorici, jer na memorandumu kompanije piše broj L2522, dok se na pečatu nalazi broj L2552“. Golim okom uočavam razliku ovog potpisa Đanluke, sa ostalim dokumentima”, kazao je Rodić.

O ovlašćenju za naplatu sa računa „Dafin“ i mjeničnom ovlašćenju, tužilac Vojislav Grujić kazao je da se radi o originalu. On je kazao da se čudi zašto odbrana optuženih zaključuje da su ti dokumenti kopije, kad su svi “ovjereni crnim i potpisani crnom olovkom”.

I advokat Borivoje Trgovčević, istakao je da se apsolutno radi o fotokopijama, podsjećajući da je za sudski proces jedino validna originalna mjenica. “Na ovoj mjenici se ne vidi da li je ona korišćena, prenijeta, naplaćena, popunjavana i zbog toga je potpuno nepodobna kao dokaz”, ocijenio je Trgovčević.

Komentarišući ugovor o kreditu za firmu „Dafin”, Rodić je ocijenio da se radi o falsifikatu sačinjenom za potrebe vođenja postupka u predmetu CKB. Tvrdi da su prve dvije strane tog ugovora “od starijeg papira, dok je umetnuta treća strana od novijeg papira”.

On je rekao da je „opravdano za povjerovati da je ovakav ugovor sklopio Ivan Lakić, koji je navodno imao ovlašćenja Đanluke kojeg nema u Podgorici“. Dodao je da tužilaštvo koristi Lakića za svjedoka, a koji bi zbog “ovakvih stvari trebalo biti procesuiran”.

“Lakić nema ovlašćenje da zastupa 'Dafin', niti takavo punomoćje ima u spisima. Ako je Đanluka bio u Podgorici, zašto ne bi potpisivao dokumente, a ne Lakić”, naveo je on.

Bosa Tatar je ponovila da su svi zahtjevi morali proći kreditni odbor: “Ovdje su namjerno sklonjeni zapisnici sa sjednica kreditnog odbora, da bi se stvorila fama i napisala ovakva optužnica”.

Milka Ljumović, rekla je da nikada nije ni čula, ni vidjela Đanluku, dok je za Ivana Lakića kazala da je bio vozač u jednoj drugoj banci gdje je davno radila.

Osim Ljumović i Tatar, optužnica je podignuta i protiv Jelice Petričević, Dubravke Pavićević, Veliše Radunovića i Gorice Vujisić. Njima se stavlja na teret da su, bez sredstava obezbjeđenja i garancija, odobrili šest kredita.

Tatar i Ljumović više puta negirale su krivicu i tvrdile da se radi o političkom progonu. Nastavak suđenja je 17. aprila.

Bonus video: