FINCI PREPORUČUJU

Svaki drugi dan doručkujute ovo i sigurni ste od dijabetesa

straživači su otkrili da jaja ne samo da smanjuju rizik od šećerne bolesti nego i smanjuju nivo šećera u krvi
77 pregleda 4 komentar(a)
doručak, Foto: Shutterstock
doručak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.04.2015. 07:10h

Jedno jaje svaki drugi dan, sprječava pojavu dijabetesa, pokazali su rezultati nedavnog istraživanja.

Četiri jaja nedjeljno smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 za trećinu. Iako su i prethodna istraživanja pokazala kako "jaka" hrana poput punomasnog sira i jogurta mogu biti ključ za zdravu težinu, ovo finsko istraživanje je prvo koje je proučilo samo jaja. Više od četiri jaja nije imalo nikakva pozitivna dejstva.

Istraživači su otkrili da jaja ne samo da smanjuju rizik od šećerne bolesti nego i smanjuju nivo šećera u krvi, prenosi magazin.net.

Međutim, jaje su brojni nutricionisti tokom zadnjih 20 godina proglasili nezdravim zbog holesterola. Potom su bjelance proglasili dobrim, a žumance opasnim. Potom su studije pokazale da ne utiče na holesterol...

'Kod nas u Finskoj jaja se nikada nisu smatrala dijelom nezdravog života, naprotiv. Osim dobrog holesterola, jaja sadrže brojne hranjive stvari koje pozitivno utiču na metabolizam masti i upalne procese," kaže nutricionista Jirki Virtanen i dodaje kako ovo istraživanje je i važno upozorenje kako se ne smije olako "ocrniti i zabraniti' neka namirnica.