Damjanović: Optužbe za šverc oružja Al Kaidi nam podmeću protivnici NATO

"Mene su obavijestile kolege iz Beograda da je njihov MIP pitao da li smo mi izvozili, potpisali neki ugovor, imamo li dozvolu"...
832 pregleda 16 komentar(a)
oružje, Foto: Gov.me
oružje, Foto: Gov.me
Ažurirano: 07.04.2015. 05:48h

Direktor preduzeća “Montenegro Defence Industry” (MDI) Zoran Damjanović, nazvao je sinoć dezinformacijama vijest da je ta kompanija 2010. godine u Libiju izvozila oružje koje je završavalo u rukama Al-Kaide.

Televizija Federacije BiH (FTV) prethodno je emitovala prilog u kome se navodi da oružje iz Bosne i Hercegovine ide teroristima putem posredničkih firmi iz Srbije i Crne Gore.

Damjanović je “Vijestima” rekao da to nema veze sa istinom i da MDI nema nikakav ugovor potpisan sa Libijom.

“Tu dezinformaciju je neko dobro platio...”, rekao je on.

Na pitanje ko je mogao da plati za njeno objavljivanje, odnosno - kome ide u korist da nanese štetu crnogorskoj kompaniji, objasnio je: “Može da se pojavi neka nelojalna konkurencija, mogu da se pojave neke službe kojima nije korist da Crna Gora bude u NATO-u. Te dvije teze su meni veoma bliske... Takve dezinformacije se uvijek koriste”, rekao je Damjanović.

U izvještaju Federalne TV, navodi se da je krajnji kupac bio zamjenik vođe libijskog ogranka Al-Kaide Haleda Šarifa i nekadašnji zamjenik ministra odbrane Libije i šef Libijske nacionalne garde.

Rečeno je da su Ujedinjene nacije (UN) od vlasti u Srbiji već zatražile istragu o eventualnom poslovanju sa članovima terorističke grupe.

FTV je objavila pismo koje je koordinator Panela eksperata za Libiju pri Savjetu bezbjednosti UN Sajmon Dilovej uputio stalnom predstavniku Srbije u UN Milanu Milanoviću, u kojem se traže informacije o poslovanju firme "Tehnoremont" iz Srbije čiji je vlasnik Petar Crnogorac.

Damjanović je kazao da je o tome dobio informacije u petak.

“Mene su obavijestile kolege iz Beograda da je njihov MIP pitao da li smo mi izvozili, da li smo potpisali neki ugovor, da li imamo dozvolu... Metak se ne može pomjeriti sa mjesta na drugo, kamoli to...

Nemama ugovor sa Libijom, ni zahtjev za izvoz. Mi smo vladina kompanija i radimo po zakonu. Tražimo dozvolu za izvoz pa onda četiri ministarstva daju saglasnost, a ne da švercujemo”, kazao je Damjanović.

On tvrdi da se u UN pojavila kopija sertifikata o krajnjem korisniku, na kome piše ko je sve izvozio oružje Šarifu.

Damjanović kaže da je to apsolutna neistina i da se radi o falsifikatu.

U prilogu FTV, međutim, pokazuju taj dokument na kome su nazivi “MDI” i "Tehnoremont".

Dilovej, kako navodi televizija BiH, traži da ga srpske vlasti informišu da li je "Tehnoremont" iz Temerina potpisao bilo kakav ugovor sa Šarifom, koji je bio zatvorenik američkih snaga u Avganistanu.

"Ukoliko je do toga došlo, Panel bi želio doći do informacija o tipu i količinama materijala, načinima transporta, datumima i lokacijama isporuke i preciznim informacijama o identitetu primaoca, kao i pratećoj dokumentaciji. Ako je došlo do isporuke, željeli bismo doći do informacija o načinu plaćanja, bankovnim podacima i brojevima računa korištenih za plaćanje", piše u pismu.

CRPS: Vlada je i dalje vlasnik, a Damjanović direktor

MDI je donedavno bio u državnom vlasništvu, a početkom marta prodat je konzorcijumu kojeg čine firme A.T.L. Atlantic Technologies iz Izraela i CPR Impex iz Srbije.

Iz vladine Tenderske komisije za privatizaciju, saopštili su da su novi vlasnici za 100 odsto kapitala kupili za 680.000 eura.

Vlasnik beogradske firme Petar Crnogorac, koga pominje i Federalna TV, u junu 2014. godine uhapšen je u Srbiji zbog sumnje da je namještao tendere za prodaju naoružanja i opreme Vojske Srbije.

“Vijesti” nijesu uspjele saznati u kojoj je fazi taj postupak.

Na sajtu CRPS, Vlada se i dalje vodi kao vlasnik a Damjanović kao direktor MDI.

Bonus video: