Vendersova “Buena Vista Social Club" otvara ciklus Džez na filmu

Bio je nominovan za Oskara 2000. godine, a osvojio je i Evropsku filmsku nagradu za najbolji dokumentarni film
87 pregleda 4 komentar(a)
Buena Vista Social Club, Foto: Screenshot (YouTube)
Buena Vista Social Club, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 06.04.2015. 15:59h

Ciklus pod nazivom Džez na filmu, biće održan u okviru manifestacije Mjesec poštovanja džeza, od šestog do osmog aprila u KIC-u “Budo Tomović.

Ciklus večeras u 20 sati u DODEST-u otvara film “Buena Vista Social Club” (1999) Vima Vendersa. Scenario za film potpisuju Venders i Nik Gold, producenti su Rosa Boš, Urlič Felsberg i Dipak Najar, a u njemu su glumili i sami muzičari među kojima su: Kompaj Segundo, vokalista, Elijades Očoa, vokalista i gitarista, Rej Kuder, gitarista, Joakim Kuder, udaraljke, Ibrahim Ferer, vokalista, Omara Protuondo, vokalista, Ruben Gonzales, pijanista, Orlando Lopez, kontrabasista, Manuel Mirabal, trubač i drugi.

Bio je nominovan za Oskara 2000. godine, a osvojio je i Evropsku filmsku nagradu za najbolji dokumentarni film.

Ovaj film prati gitaristu Reja Kudera, dugogodišnjeg Vendersovog prijatelja koji okuplja ansambl legendarnih kubanskih muzičara u namjeri da snime album “Buena Vista Social Club“. Osim sjajne muzike, film bilježi jednostavnost i spontanost kubanskih muzičara, njihove impresije sa putovanja, kao i političke okolnosti koje su usporavale ovu turneju. Ovaj slavni dokumentarac je mnogo uticao na kasnije karijere njegovih protagonista Ibrahima Ferera, Kompaja Segunda, Rubena Gonzalesa i Elijades Očoa koji su se proslavili devedesetih godina.

Za utorak, sedmi april, najvljeno je ostavrenje “Mambo Kings“ (1992), u režiji Arni Glimčera.

Bonus video: