Jajoi Kusama je najpopularnija umjetnica na svijetu

“Kusama je jedina umjetnica koja uspijeva da proda svoje radove na svim kontinentima. Ima veliki kredibilitet u svijetu umjetnosti, a vole je i različite kulture ljudi”
85 pregleda 0 komentar(a)
Jajoi Kusama, Foto: Wikipedia
Jajoi Kusama, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 06.04.2015. 08:44h

Japanska umjetnica Jajoi Kusama proglašena je najpopularnijom umjetnicom na svijetu. Magazin “The Art” objavio je godišnju procjenu najposjećenijih izložbi na svijetu, a na prvom mjestu upravo je Kusama.

Njene prepoznatljive strukture sa tačkicama i instalacije od ogledala, dnevno su privlačile oko 9.000 ljudi. Njenu izložbu “Beskrajna opsesija” vidjelo je više od dva miliona ljudi, a bila je postavljena i u Južnoj i Srednjoj Americi. Godine 2013. publika je u Njujorku čekala u redu i po osam sati da bi provela vrijeme u jednoj od njenih “beskonačnih soba” napravljenih od ogledala i različite rasvjete. U Velikoj Britaniji je zbog velikog uspjeha smatraju fenomenom.

“Kusama je jedina umjetnica koja uspijeva da proda svoje radove na svim kontinentima. Ima veliki kredibilitet u svijetu umjetnosti, a vole je i različite kulture ljudi”, izjavio je Glen Skot Rajt, zamjenik direktora galerije “Victoria Miro”.

Njene izložbe u Brazilu su bile među 20 najpopularnijih u 2014. i u prosjeku su imale od 7.957 do 8.936 posjeta dnevno. Kusama se u centru pažnje našla šezdesetih godina prošlog vijeka, kada je počela da izlaže sa slavnim umjetnicima poput Endija Vorhola.

Bonus video: