Frida Kalo kroz objektiv Žizel Frojnd

Nedavno je objavljena knjiga fotografija posvećena upravo životu ove slavne umjetnice koja nosi naslov: "Frida Kahlo: The Gisèle Freund Photographs", a koja u sebi sadrži više od stotinu rijetkih fotografija umjetnice, od kojih mnoge nisu nikada bile objavljene
85 pregleda 0 komentar(a)
Frida Kalo, Foto: Gisele-freund.com
Frida Kalo, Foto: Gisele-freund.com
Ažurirano: 06.04.2015. 07:43h

Godine 1950. Žizel Frojnd krenula je na putovanje u Meksiko, za koje je vjerovala da će trajati samo dvije nedjelje, ali kako se ispostavilo, njen boravak produžio se na pune dvije godine.

Tamo je upoznala poznate umjetnike Fridu Kalo i Dijega Riveru, koji su Frojnd često pozdravljali u svojoj kući smještenoj u mjestu Kojakan u Meksiku Sitiju.

Narednih mjeseci Frojnd je postala bliska prijateljica para, koja je svakim trenom sve više ulazila u njihovu intimu, koju je na kraju ovjekovječila fotoaparatom.

Tako su nastale stotine fotografija koje prikazuju živopisne portrete umjetnika u njihovim intimnim i poslovnim trenucima.

Nedavno je objavljena knjiga fotografija posvećena upravo životu ove slavne umjetnice koja nosi naslov: "Frida Kahlo: The Gisèle Freund Photographs", a koja u sebi sadrži više od stotinu rijetkih fotografija umjetnice, od kojih mnoge nisu nikada bile objavljene.

Sve fotografije nastale su posljednjih mjeseci života slavne umjetnice koja je preminula 1954, kada je imala samo 47. godina. Fotografije su tekstualno propratili istoričari umjetnosti kao i Žizel Frojnd koja je Fridub opisala kao “kao jedno impresivno biće”.

Bonus video: