Podgorica: U Bloku pet, pas upucan iz vazdušne puške

“Mi smo mislili da su rupe po tijelu posljedica ugriza nekog drugog psa, pa smo bili u čudu kada smo čuli da je pogođen iz puške i da veterinari ipak neće moći da izvade metak iznad lopatice”
449 pregleda 88 komentar(a)
pas upucan u Bloku pet, Foto: Vijesti online
pas upucan u Bloku pet, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 06.04.2015. 05:33h

Psa o kojem brine nekoliko stanara u zgradama Bloka pet upucala je iz vazdušne puške nepoznata osoba u noći između petka i subote, a iako veterinari nijesu uspjeli da izvade metke, dvogodišnji ker se oporavlja od povreda.

Stanari u Ulici Vijenac kosovskih junaka zgroženi su i ne mogu da vjeruju da je neko, u gusto naseljenom bloku, ispalio dva metka u životinju.

Vuk Stajkić ispričao je “Vijestima” da je u subotu ujutro krenuo do prodavnice i u travi ispred ulaza ugledao psa.

“Ležao je i nije davao znake da je živ”, rekao je.

Pozvao je veterinare koji su u ambulanti “MontVet” pružili pomoć psu i konstatovali da je pogođen u grudni koš i nogu.

“Mi smo mislili da su rupe po tijelu posljedica ugriza nekog drugog psa, pa smo bili u čudu kada smo čuli da je pogođen iz puške i da veterinari ipak neće moći da izvade metak iznad lopatice”, kazao je Stajkić, koji je brinuo o psu i redovno ga hranio.

Tvrdi da je pas, koji još nije dobio ime, nakon što su mu rane očišćene i poslije antibiotika, mnogo bolje, ali da je preplašen.

Stanari slučaj nijesu prijavili policiji jer, kažu, policija teško pronalazi NN počinioce. Žale što osobu koja je pucala na psa nijesu uspjeli da vide i eventualno prepoznaju.

Slučaj u Bloku pet nije prvi. Krajem januara ove godine iz lovačke puške u sred dana u Zeti upucan je bijeli labrador Beli Čedomira Kavarića. Beli je zadobio 16 rana od sačme, što se dobro vidjelo na rentdgenskom snimku iz veterinarske ambulante “Animavet”, ali je uspio da preživi. Kavarić je tada upozorio da se lovačka puška koristi u naseljenim mjestima i da nadležni treba da povedu računa o ovakvim slučajevima.

Iz udruženja “Ruka šapi” ranije su u više navrata upozoravali da nepoznati sve češće maltretiraju životinje, pogotovo kućne ljubimce, te da je bilo slučajeva da upucaju i mačke.

Predstavnica udruženja Tanja Ivezić kazala je da je zakonom za slučajeve nasilja nad životinja predviđena novčana, kao i zatvorska kazna, ali da ne mogu mnogo da urade dok god nije poznat identitet osobe.

Opasni novi modeli

Osnivač lovačkog društva “Malesija” Valentino Junčaj tvrdi da neke vazdušne puške mogu biti opasne ako se koriste u naseljenim mjestima i da mogu da ugroze zdravlje i život ljudi i životinje.

On je pojasnio da je pas koji je povrijeđen u Bloku pet, vjerovatno, upucan iz puške koja “nije toliko opasna”, čim je uspio da preživi.

Upozorio je da vazdušne puške novije proizvodnje mogu biti izuzetno opasne i dodao kako pretpostavlja da se one kupuju i nabavljaju samo uz ličnu kartu, te da nije potrebna dozvola nadležnog organa.

Prema Zakonu o oružju, koji je u februaru ove godine donijela Skupština Crne Gore, u oružje kategorije D svrstano je vazdušno oružje čija je kinetička energija do 10.5 J ili je brzina projektila do 250 metara u sekundi i kalibra do 4.5 milimetra.

Zakon predviđa da je dozvoljena nabavka, držanje, nošenje i prenošenje oružja kategorije D bez isprave o oružju i prijavljivanja.

Bonus video: