Menopauza: Što ranije počne, duže će i da traje

Polovinu žena neprijatni simptomi menopauze muče u prosjeku sedam godina, utvrdila je studija američkog Wake Forest Baptist Medical Centra sprovedena na 1449 žena četiri različite etničke grupe
1058 pregleda 0 komentar(a)
Žena, žene, Foto: Shutterstock
Žena, žene, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2015. 16:22h

Menopauza je prirodan događaj u životu žene. Prosječno vrijeme nastupa menopauze se nije promijenilo vjekovima. Znatno se produžilo trajanje ljudskog života, tako da današnja žena provede trećinu života u postmenopauzi.

U tijelu žene u periodu oko menopauze nastaju promjene koje su posljedica smanjenog stvaranja hormona u jajnicima, prvenstveno estrogena. U prosjeku, već nakon četrdesete godine života (a ponekad i u kasnijim tridesetima) stvaranje hormona u jajnicima počinje da slabi, što se nastavlja do 44-45. godine. Od tada pa još otprilike 5-10 godina traje prelazno razdoblje, koje se u govoru naziva klimaks.

Ljekari koriste riječ perimenopauza za period promjene prije prestanka krvarenja uključujući i godinu dana nakon prestanka mjesečnih krvarenja. Naporni simptomi menopauze mogu da potraju i do 14 godina

Što talasi vrućine prije počnu to i duže traju, pa tako menopauza u prosjeku traje 3,5 g. duže kod žena koje su valunge iskusile prije samog gubitka menstruacije Žene u prosjeku u menopauzu ulaze s 51. godinom života

Polovinu žena neprijatni simptomi menopauze muče u prosjeku sedam godina, utvrdila je studija američkog Wake Forest Baptist Medical Centra sprovedena na 1449 žena četiri različite etničke grupe.

Međutim, valovi vrućine i noćno znojenje mogu da potraju do 14 godina.

Što simptomi ranije počnu to duže traju, utvrdila je dosad najveća studija. Žene koje su valunzi mučili dok su još imale menstruaciju, menopauza je u prosjeku trajala 11,8 godina, što je tri i po godine duže nego kod žena koje su valunzi pogodili nakon gubitka menstruacije, piše Daily Mail.

Kod Afroamerikanki i žena latinoameričkog porijekla menopauza traje duže nego kod Azijatkinja.

- Ljekari bi trebalo da upozore žene da menopauza ne traje pet godina kako se to mislilo, već da se ona može odužiti i do 14 godina. To je važno za one žene koje koriste hormonalnu terapiju - istakla je naučnica Nancy Avis.

Talasi vrućine povezuju se s povećanim rizikom od bolesti srca i gubitkom koštane mase.

Bonus video: