Policija hapsi, "Vijesti" plaćaju

“Vijesti” kažnjene jer su objavile policijsko saopštenje o hapšenju nastavnice Fatić zbog sumnje da je prodavala heroin
84 pregleda 15 komentar(a)
heroin Fatić, Foto: Uprava policije
heroin Fatić, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 04.04.2015. 18:25h

Sutkinja Milica Vlahović, naložila je “Vijestima” da plate 1.000 eura nastavnici Mariji Fatić, jer je list najprije objavio policijsko saopštenje u kome je pisalo da je uhapšena pod sumnjom da je prodavala heroin, a zatim i druge tekstove do okončanja tog slučaja - odnosno odbacivanja krivične prijave kao neosnovane.

Prema prvostepenoj presudi podgoričkog Osnovnog suda, izdavač "Vijesti" će morati i da objavi presudu, ukoliko prvostepena odluka postane pravosnažna.

Sud je time djelimično usvojio tužbeni zahtjev Fatićeve, koja je tražila 50.000 eura, tvrdeći u tužbi da su joj tekstovima povrijeđeni čast i ugled.

Sutkinja Vlahović je u obrazloženju odluke napisala da su "Vijesti" prekršile pretpostavku nevinosti, koristeći u tekstovima termine: "je li diler" i "dok se ne utvrdi je li diler"...

Policija je krajem novembra 2012. godine zvanično saopštila da je uhapsila nastavnicu zbog sumnje da je prodavala herion, a poslije saslušanja kod tužioca puštena je da se brani sa slobode.

Više državno tužilaštvo odbacilo je kao neosnovanu krivičnu prijavu protiv Fatićeve, nakon što je njen brat Branimir tužiocu kazao da je on sakrio heroin u stanu svoje sestre Marije.

Punomoćnik "Vijesti”, advokat Dragan Ćorac, iz kancelarije Vujačić, najavio je da će se žaliti na presudu, karakterišući je nevjerovatnom. On je konstatovao da takva odluka znači da novine ne smiju da pišu o nekome ko je osumnjičen za neko krivično djelo, da se ne bi kršila pretpostavka nevinosti.

Advokat je tokom procesa konstatovao da je događaj u kom je učestvovala Fatićeva izazvao veliku pažnu javnosti, ali i roditelja djece kojima je predavala u školi.

Tada je objasnio da su "Vijesti”, za razliku od pojedinih medija, o tome izvještavale u skladu sa pravilima novinarske profesije.

“Činjenica da je događaj po tuženu bio stresan i traumatičan, ne znači da je tuženi doprinio takvom stanju. Tuženi je samo izvještavao o činjenicama, onako kako su se odvijale pred nadležnim državnim organima, a čim je krivična prijava odbačena, tuženi je tu vijest objavio i to na naslovnoj strani”, naveo je Ćorac.

Punomoćnica Fatićeve, advokatica Danijela Bulatović, sa druge strane, tvrdila je da su tekstovi bili tendenciozni i unaprijed osuđujući za njenu klijenticu.

Bonus video: