Švajcarske firme htjele da preuzmu Šarićevu i Fricovu

Darkov brat Duško Šarić i njegov poslovni partner Jovica Lončar upisani su kao vlasnici “Mat company” 26. oktobra 2009. godine, odnosno desetak dana nakon velike zapljene kokaina u Južnoj Americi
243 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2015. 06:43h

Dvije švajcarske firme planirale su 2009. da preuzmu udio u pljevaljskim firmama optuženog narkobosa Darka Šarića i njegovog saradnika pokojnog Dragana Dudića Frica, vrijedan više od četiri miliona eura.

Ta milionska transakcija trebalo je da se obavi samo dva mjeseca nakon što je u sklopu akcije “Balkanski ratnik” u Južnoj Americi zaplijenjeno više od 2,5 tona kokaina, a Šarić napustio Podgoricu i zaputio se u Ženevu da bi izbjegao hapšenje.

Do tih podataka došle su “Vijesti” uvidom u dokumentaciju registra kompanija dvije sada ugašene švajcarske firme “K Eurotech SA” i “Ingepar SA”, koje su osnovane u Ženevi na istoj adresi, istog datuma 8. decembra 2009. godine.

U statutima obje firme iz Švajcarske pomenute su kompanije “Mat construction”, koju je osnovalo Šarićevo preduzeće “Mat company”, i “Montenegro cement company”, vlasnika Dragana Dudića i kontroverznog biznismena, predsjednika njemačke kompanije “Cemag” Ali Memari Farida.

Darkov brat Duško Šarić i njegov poslovni partner Jovica Lončar upisani su kao vlasnici “Mat company” 26. oktobra 2009. godine, odnosno desetak dana nakon velike zapljene kokaina u Južnoj Americi.

U statutu švajcarske firme “K Eurotech SA” piše da nakon osnivanja planiraju da preuzmu po 39 odsto kapitala firmi “Mat construction” i “Montenegro cement company”, u ukupnom iznosu od skoro četiri miliona eura (5.900.800 tadašnjih švajcarskih franaka).

Sa druge strane u dokumentima kompanije “Ingepar SA” navedeno je da planiraju da u tim pljevaljskim firmama preuzmu po 2,5 odsto kapitala, odnosno oko 250.000 eura (378.250 tadašnjih švajcarskih franaka).

Iz dokumenata registra kompanija ne može se vidjeti ko je bio vlasnik pomenutih firmi iz Švajcarske, ali su imale istog predsjednika borda i sekretara.

U firmi “K Eurotech SA”, koja je ugašena prošle godine, navedeno je da je predsjednik borda direktora biznismen Lucien Zanella, a član borda Benedict Damien Felix Fontanet i sekretar Jean-Francois Chevally.

I u drugoj firmi “Ingepar SA” predsjednik borda direktora bio je Zanella, član Chevally a sekretar Tsimaratos Jean-Louis, partner u FTB finansijskoj grupi.

Kapital firme “Mat construction”, koja se sada zove “Tera Ing”, iznosio je preko 7.000.000 eura u julu 2011. godine, kada su je crnogorski državni organi zaplijenili u sklopu istrage o pranju Šarićevog novca zarađenog u švercu kokaina. S druge strane, “Montenegro cement company” je i dalje aktivna, i njenu imovinu državni organi nikada nisu zaplijenili.

Nakon smrti Dudića funkciju osnivača u toj firmi preuzela je misteriozna kompanija “Bellona investmensts S.A.” sa Maršalskih ostrva, koja je 2010. raspolagala kapitalom od 3.046.360 eura.

Na sajtu Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) sada se može vidjeti da “Montenegro cement company” više nema kapitala. Jovica Lončar i Darko Šarić putovali su u Ženevu 15. oktobra 2009. godine, istog dana kada je zaplijenjen kokain u Južnoj Americi.

Mediji su prošle godine objavili da je istim avionom, o trošku Šarića, putovao i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, što je on demantovao.

Lončar je, zajedno sa Duškom Šarićem, osuđen u Crnoj Gori na po pet i po godina zatvora zbog pranja više od 19 miliona eura, dok se Šariću za šverc kokaina i pranje para sudi u Srbiji.

Vlada poništila koncesiju za cementaru

Vlada Crne Gore dala je 2010. godine firmama “Montenegro cement company” i “Colas SA” iz Francuske koncesiju za gradnju cementare u Pljevljima, ali je dozvolu poništila tri godine kasnije, jer firma u roku od 15 dana nije zaključila ugovor, niti se kasnije za njega interesovala, a pojavio se i drugi investitor, firma “Sfera” iz Sankt Peterburga.

Predstavnici “Cemag” grupe, Ali Memari Farda, partnera pokojnog Dudića u firmi “Montenegro Cement Company” pokazali su interesovanje za izgradnju cementare u Pljevljima još u oktobru 2007. godine.

Ali Memari Fard o zainteresovanosti za izgradnju cementare zvanično je tada dopisom obavijestio nekadašnjeg predsjednika pljevaljske Opštine Filipa Vukovića. Fard je u Njemačkoj bio pod istragom zbog navodne prevare.

Bonus video: