Otkazali mu bubrezi jer je pio previše crnog čaja

Muškarac se prvi put prijavio u bolnicu prošlog maja žaleći se na mučninu, slabost, umor i bolove u mišićima. Ljekari su zaključili da su njegovi bubrezi začepljeni i upaljeni hemikalijom oksalatom. Smjesta su ga poslali na dijalizu, na koju će vjerovatno morati da ide do kraja života
356 pregleda 0 komentar(a)
čaj, crni čaj, Foto: Shutterstock
čaj, crni čaj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.04.2015. 15:37h

Nakon što su 56-godišnjem muškarcu iz SAD otkazali bubrezi, ljekari su otkrili neočekivan uzrok njegove bolesti - pio je po tri i po litra ledenog čaja svaki dan.

Poput epizode "Doktora Hausa", ljekari su eliminisali jedan po jedan mogući uzrok, dok nisu nabasali na stvarni uzrok njegovih problema. Muškarac je ljekarima usput napomenuo kako pije oko 16 čaša od dva i po deci ledenog čaja svaki dan. Crni čaj u sebi sadrži hemikaliju za koju se zna da u velikim količinama može da uzrokuje bubrežni kamenac ili čak zastoj rada bubrega.

"Bilo je to jedino racionalno objašnjenje, rekla je dr Umbar Gafar sa Univerziteta u Arkanzasu.

Dr Gafar i još dvoje njenih kolega opisali su cio slučaj u medicinskom časopisu New England Journal of Medicine.

Muškarac se prvi put prijavio u bolnicu prošlog maja žaleći se na mučninu, slabost, umor i bolove u mišićima. Ljekari su zaključili da su njegovi bubrezi začepljeni i upaljeni hemikalijom oksalatom. Smjesta su ga poslali na dijalizu, na koju će vjerovatno morati da ide do kraja života.

Osim u crnom čaju, oksalat se nalazi i u spanaću, koštunjavom voću i čokoladi. Pijući oko tri i po litra čaja svaki dan, muškarac je u sebe unosio po deset puta više okslata nego prosječni Amerikanac.

Jutarnji.hr

Bonus video: