Želite da naučite kako da restaurirate drvene prozore?

"Upotreba tradicionalnih zanata, tehnika i materijala je jedan od najvažnijih elemenata u procesu restauracije i održavanja graditeljskog nasljeđa. U fokusu ovog dvogodišnjeg projekta će biti restauracija tradicionalnih drvenih prozora i upotreba krečnog maltera"
96 pregleda 1 komentar(a)
drveni prozor, prozor, Foto: Shutterstock
drveni prozor, prozor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.04.2015. 14:46h

Expeditio u saradnji sa CHwB (Cultural Heritage without Borders) poziva sve zainteresovane da se prijave za učešće na Radni kamp restauracije drvenih prozora koji će se održati u Kotoru, u periodu 4-6. maj 2015. godine.

Radni kamp restauracije se, kako je saopšteno, organizuje u okviru projekta “Tradicionalni materijali i građevinske tehnike u Boki Kotorskoj” koji je finansirala Headley Trust Fondacija iz Velike Britanije.

Cilj ovog projekta je povećanje znanja i svijesti o korišćenju tradicionalnih materijala i tehnika gradnje prilikom restauracije, u skladu sa savremenim izazovima (energetska efikasnost, moderni standardi i zahtjevi,...).

"Upotreba tradicionalnih zanata, tehnika i materijala je jedan od najvažnijih elemenata u procesu restauracije i održavanja graditeljskog nasljeđa. U fokusu ovog dvogodišnjeg projekta će biti restauracija tradicionalnih drvenih prozora i upotreba krečnog maltera", navodi se u saopštenju NVO Expeditio.

Radni kamp restauracije drvenih prozora će se organizovati na lokalitetu u Kotoru, a učesnici će imati priliku da od majstora koji će voditi kamp kroz konkretan rad nauče osnovne principe restauracije i prođu obuku za korišćenje tehnika restauracije.

Radni kamp restauracije je namijenjen učesnicima sa Zapadnog Balkana, svima koji su zainteresovani za praktičnu obuku o restauraciji drvenih prozora. Prednost će imati oni koji će znanja stečena na kampu moći da primijene dalje u svom radu.

Učesnicima će biti pokriveni troškovi boravka u Kotoru (smještaj i hrana), dok putne troškove učesnici snose sami.

Expeditio poziva zainteresovane da pošalju CV i motivaciono pismo (maksimalno 300 riječi) u kojem će objasniti razloge za učešće i na koji način će znanja stečena na kampu moći da primijene u daljem radu.

Svi zainteresovani se mogu se prijaviti putem e-maila, najkasnije do 13. aprila.

Više informacija o projektu objavljeno je na stranici NVO Expeditio.

Bonus video: