Uhapšeno 19 osoba: Ukradene ljekove slali u Crnu Goru

Prema pisanju italijanskog lista "Corriere della Sera", ljekovi su najviše prodavani bolnicama u Njemačkoj, Holandiji, Bugarskoj i Crnoj Gori
83 pregleda 5 komentar(a)
Ljekovi, tablete, antibiotici, Foto: Shutterstock
Ljekovi, tablete, antibiotici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.04.2015. 17:51h

Crnogorski Interpol zatražio je od italijanskih kolega informacije o medijskim navodima o švercu ljekova protiv karcinoma, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Iz UP su, u reagovanju na medijske navode o akciji Farmatrafik koja se odnosi na šverc ljekova, kazali da se italijanska policija nije obraćala crnogorskom Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) po tom pitanju.

"Policija Italije se, s tim u vezi, do ovog momenta nije obraćala UP MUP-a Crne Gore bilo kakvim zahtjevom“, navodi se u saopštenju.

Iz UP su saopštili da su se italijanskom Interpolu obratili tražeći informacije o navodima medija.

"Budući da se danas u medijima pojavila informacija da se takva policijska akcija sprovodi u Italiji, te da je u tim navodima spominjana i Crna Gora, Interpol Podgorica se obratio Interpolu Rim sa zahtjevom u kojem je zatražena provjera pomenutih informacija koje su naši mediji prenijeli“, zaključuje se u saopštenju UP.

U Italiji je uhapšeno 19 osoba uključujući farmaceute, apotekare vlasnike i zaposlene u kompanijama koje se bave trgovinom ljekova na veliko, kao i autoprevoznike iz više italijanskih regija.

Radi se uglavnom o veoma skupim ljekovima za tretman tumora, čija je cijena i po 10.000 eura po kutiji, namijenjenih za bolničku upotrebu.

Prema rekonstrukciji događaja tužilaštva, istraga u predmetu nazvanom Farmatrafik, pokazuje da su ljekovi kradeni po skladištima na području Milana i iz kamiona zaduženih za njihov prevoz. Ukradeni ljekovi zatim su plasirani u inostranstvo uz lažne fakture.

Prema pisanju italijanskog lista "Corriere della Sera", ljekovi su najviše prodavani bolnicama u Njemačkoj, Holandiji, Bugarskoj i Crnoj Gori.

U okviru istrage, koju vodi tužilaštvo u Milano na čelu sa tužiocima Katerinom Trentini i Frankom Makjom, umiješano je 50 osoba od kojih je 25 optuženo za kriminalno udruživanje, a 19 uhapšeno (šest u zatvoru, 13 u kućnom pritvoru).

Glavnooptuženi je vlasnik jedne kompanije iz Milana koja se bavi prodajom ljekova na veliko, protiv kojeg je već u toku sudski proces zbog sličnog krivičnog djela otkrivenog 2008. Procjenjuje se da je tim biznisom zarađivano 10 miliona eura za svega nekoliko mjeseci.

Istražni organi uspjeli su da uđu u trag ukradenim ljekovima, iako su se optuženi pobrinuli da ponište dokumentaciju o njihovom porijeklu uz pomoć jedne kompanije sa sjedištem u Londonu koja je izdavala lažne fakture.

Navodi se da se radi o ljekovima koji zahtijevaju veoma rigidnu proceduru po pitanju čuvanja - potrebno ih je držati na određenoj temperaturi. Istražni organi su utvrdili da se šverceri nisu pridržavali ovih pravila te da su zbog toga mnogi ljekovi u momentu stizanja u bolnice u inostranstvu već bili izgubili svoje dejstvo.

Bonus video: