Crkva Svetog Dimitrija nije Mitropolijina, nego državna

“Mitropolija nije mogla održavanjem objekta steći pravo na svojinu i nijesu priložili dokaze da je objekat ikada bio njihov”
171 pregleda 83 komentar(a)
Crkva sv Dimitrija, Foto: Vesko Belojević
Crkva sv Dimitrija, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 03.04.2015. 05:30h

Crkva Svetog Dimitrija, u okviru kompleksa Dvorca kralja Nikole, državna je svojina.

To je odluka sudije Danila Jegdića, koji je usvojio tužbeni zahtjev države i Centra savremene umjetnosti da im se vrati objekat “koji koristi Mitropolija”...

On je obavezao Mitropoliju crnogorsko-primorsku da u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude preda Dvorsku kapelu (crkvu).

Jegdić je, kao neosnovan, odbio protivtužbeni zahtjev, kojim je traženo da se utvrdi da je Srpska crkva stekla pravo svojine na tu nepokretnost.

Sudija smatra da Mitropolija nije mogla održavanjem objekta steći pravo na svojinu i da nijesu priložili nijedan dokaz da je objekat ikada bio u njihovoj svojini.

Sveštenici MCP Velibor Džomić, Dragan Mitrović i Boris Brajović, posvjedočili su ranije da je prota Milija Lačković bio starješina te crkve od 1945. do devedesetih godina... Objašnjavali su da je crkva, pošto je Milija otišao u penziju, bila uzurpirana od komunističkih vlasti, koji su je koristili kao magacin-mrtvačnicu.

“Tadašnja Galerija nesvrstanih, bez našeg znanja, promijenila je bravu i pretvorila crkvu u magacin. Kako bismo spriječili dalje skrnavljenje i devastiranje crkve, SPC je u novembru 1992. godine ponovo preuzela objekat”, rekao je Mitrović.

Džomić je isticao i da crkva nikako ne može da bude za potrebe jedne porodice i da to što ju je sagradio knjaz Nikola, ne znači da je ona njegova...

“U pravoslavlju ne postoje crkve koje služe za potrebe jedne porodice. Knjaz Nikola je dobio ktitorska prava, što nije isto što i svojinska prava. To je bio otvoreni objekat, koji su koristili svi građani tadašnje Lješkopoljske parohije", naveo je Džomić.

U tužbi država navodi da je dvorski kompleks u njihovoj svojini prema Zakonu o državnoj imovini, ali da su onemogućeni da koriste Državnu kapelu (crkvu), pa traže da se ona vrati Centru za savremenu umjetnost.

Predstavnici Mitropolije, u protivtužbi, ističu da nikada nijesu imali problema sa sadašnjim Centrom savremene umjetnosti, niti se ikada pominjalo da je to njihovo, te da je nesporno da je to vjerski objekat, pa se pitaju od kad je to država vlasnik sakralnih objekata.

I CPC je tražila da se uključi u spor, navodeći da su i oni vršili obrede u crkvi, ali da je Mitropolija promijenila vrata na tom vjerskom objektu i time im to onemogućila. Sudija je odbio takav zahtjev CPC.