Premijera predstave “o.REST IN PEACE - Saga jedne balkanske porodice” sjutra veče u CNP-u

Uloge u predstavi povjerene su Nadi Vukčević, Aleksandru Raduloviću, Branimiru Popoviću, Milivoju Obradoviću, Ani Vučković, Nikoli Perišiću, Žani Gardašević-Bulatović, Jeleni Nenezić-Rakočević, Stevanu Radusinoviću, Dejanu Ivaniću, Jovanu Daboviću i Maji Stojanović, studentima IV godine Glume u klasi prof. Branimira Popovića na cetinjskom FDU
0 komentar(a)
Predstava
Predstava
Ažurirano: 02.04.2015. 19:41h

Premijera predstave “o.REST IN PEACE - Saga jedne balkanske porodice”, koju je po tekstu Jetona Neziraja, dramskog pisca sa Kosova, režirao Stevan Bodroža, biće održana sjutra veče u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Riječ je o trećoj premijeri u aktuelnoj sezoni CNP-a, najavljeno je na juče održanoj koferenciji za medije.

Za prevod teksta pobrinuo se Škeljzen Malići, producent je Janko Ljumović, dramaturškinja je Bojana Mijović, lektorka Dubravka Drakić, scenografkinja Natalija Vujošević, kostimografkinja Lina Leković, kompozitor Žarko Mirković, za scenski pokret zadužena je Tamara Vujošević-Mandić, za dizajn svjetla pobinuo se Mirko Radonjić, muzička saradnica je Vjera Nikolić.

Uloge u predstavi povjerene su Nadi Vukčević, Aleksandru Raduloviću, Branimiru Popoviću, Milivoju Obradoviću, Ani Vučković, Nikoli Perišiću, Žani Gardašević-Bulatović, Jeleni Nenezić-Rakočević, Stevanu Radusinoviću, Dejanu Ivaniću, Jovanu Daboviću i Maji Stojanović, studentima IV godine Glume u klasi prof. Branimira Popovića na cetinjskom FDU.

Režiser Stevan Bodroža kazao je da Nezirajeva drama “o.REST IN PEACE - Saga jedne balkanske porodice” prikazuje odraz jedne porodice u “ogledalu koje je razbijeno, smrskano u komade... taj odraz je izvitoperen i nakazan a opet potpuno u skladu sa unutrašnjim svijetom ovih likova”.

“Kada smo Neziraj i ja razmišljali o projektu koji nam je ponuđen od Crnogorskog narodnog pozorišta, Eshilova 'Orestija' se nametnula kao obrazac. Voljeli smo tu antičku tragediju i obojica smo imali istu misao, a to je da je šokantno u kojoj mjeri je fabula Eshilove 'Orestije', drame napisane prije dvije hiljade godina, bolno primjenjiva na to kako smo mi živjeli na Balkanu prije dvadeset godina i sa kakvim posljedicama svega što se tada događalo mi i danas živimo. To je poražavajuće jer kada čitate grčke tragedije imate utisak da su one aktuelnije od nekih drama koje su napisane prije samo sto godina i stiče se utisak da civilizacija osim neke modernizacije tehnološke, u nekom stanju ljudskog duha nije napravila bitan korak ka etičnijem stanju društva. Vječno se ponavljaju isti obrasci zločina na nivou društva i zločina u tom mikrokosmosu jedne porodice'”, kazao je Bodroža naglašavajući da je drama Jetona Neziraja pesimistična, na momente vrlo groteskna i crnohumorna, o jednoj “perfidnoj vrsti duhovne travestije od koje patimo na Balkanu”.

Ekvivalenti antičkim junacima

Dramaturškinja Bojana Mijović ističe da je u dramskom tekstu “o.REST IN PEACE - Saga jedne balkanske porodice” Jeton Neziraj našao uspješne ekvivalente antičkim junacima smjestivši ih u savremeno doba - devedesete godine prošlog vijeka, koje se, nažalost ni do danas nisu završile.

Ona ističe da se autor inteligentno poigrava sa postulatima antičke tragedije obojivši dramski tekst elementima groteske i farse i noviju istoriju u tom tonu sagledava na progresivniji način.

“Na brodu koji tone nalaze se putnici i u zanosu plešu svoj Dance Macabre. Agamemnon - osvajač Troje danas je Komandant, ratni zločinac i povratnik, a ipak svjestan da će ga u doba mira stići grijesi a prošlost prije rata se neće vratiti. Njegova supruga Klitemenestra, duge noći bez Agamemnona provodila je uz Egista - Agamemnonovog rođaka, danas netalentovanog pjesnika kojeg zanima samo njen novac. Njima ne odgovara Komandantov povratak i Klitemenestra ga ubija...”, približava komad dramaturškinja Mijović.

Bonus video: