40 RADOVA U POSTAVCI

Otvorena izložba fotografija “Okom Tivćana”

Fotografijom se profesionalno bave Mihael Miko Đuričić i Ivan Vojnić, dok je ostalim izlagačima na izložbi to hobi
176 pregleda 2 komentar(a)
izložba, Tivat, Foto: Siniša Luković
izložba, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 02.04.2015. 19:48h

Izložba umjetničkih i reportažnih fotografija pod nazivom “Okom Tivćana”, otvorena je u prisustvu velikog broja posjetilaca, u galeriji srednjevjekovnog ljetnjikovca “Buća-Luković” u Tivtu.

Postavku čini četrdesetak radova Anđelka Stjepčevića iz ciklusa ,,Mlinovi Gornje Lastve”, Krsta Kika Tomičića iz ciklusa ,,Barke i mlinovi”, Roka Stjepčevića iz ciklusa ,,Tragovi prošlosti”, Antona Gule Markovića iz ciklusa ,,Refleksije”, Momčila Macanovića iz ciklusa ,Durmitor i Dragalj”, Ivana Vojnića, Mihaela Mika Đuričića iz ciklusa ,,Akt žene, Nevena Staničića i Miroslava Marušića.

“Ovdje su radovi devet autora koji žive i rade u Tivtu, a različitog su zanimanja. Ljubav prema fotografiji, generacijska i motivska različitost, kao i uhvaćeni trenuci iz ugla pojedinca, karakterišu izložbu. Od motiva su zastupljeni pejzaž, arhitektura, kompozicija i akt i veći dio izloženih radova ima značajnu umjetničku vrijednost,” kazala je selektor izložbe, diplomirani kulturolog, konzervator-savjetnik u Centru za kulturu Tivat Dušica Kovačević.

Iako fotografija u Tivtu kroz pojedinačne autore, ima korene još krajem 19. vijeka, ovdje je daleke 1957.godine u formirana foto sekcija, a prvi ovdašnji foto klub ,,Mladost“, osnovan je 1961godine. Pojedini akteri i nosioci dešavanja, kao i razvoja ove likovne grane u Tivtu u novije vrijeme, prisutni su i na izložbi koja je sinoć izazvala ogromno interesovanje publike: Anđelko Stjepčević, Krsto Kiko Tomičić, Roko Stjepčević i Anton Marković.

Čuveni tivatski slikar Momčilo Macanović, svoj kreativni svijet, pored kista i palete, dopunjuje fotografijom. Fotografijom se profesionalno bave Mihael Miko Đuričić i Ivan Vojnić, dok je ostalim izlagačima na izložbi to hobi.

Producent u Centru za kulturu Tivat i jedan od autora izloženih radova Neven Staničić, istakao je da je fotografija kao medij, danas najzastupljenija u svijetu o čemu svjedoči i podatak da je prošle godine najbolji i najprodavaniji proizvod u svijetu bio štap na koji se sa hvataljkom, montira mobilni telefon, za pravljenje selfija.

“Dakle, možete samo zamisliti dokle je stigla fotografija kao medij i koliko je ona danas zastupljena. U moru svega toga, mi u Tivtu godinama imamo jako izraženu fotografsku scenu. Večeras se susrećemo prije svega sa umjetničkom fotografijom iz Tivta – tivatskih umjetnika, i jedna ovdje izložena fotografija je reportažna. Ova postavka je samo jedna od mogućnosti tivatskih autora. Mislim da u najmanju ruku, možemo organizovati još jednu ovakvu izložbu sa fotografima iz Tivta koji večeras nisu zastupljeni u ovom izboru. To govori samo po sebi, da je vrijeme da mi u Centru za kulturu, a možda i šire ispred grada, počnemo razmišljati o jednoj foto-monografiji koju bi tivatski forografi i tivatski autori, poklonili svome gradu,” istakao je Staničić.

Preporučujemo za Vas