Novi film Pedra Almodovara: Mračna drama o ženskom svijetu

Radnja nove drame, koja će zaokružiti Almodovarov opus od 20 filmova, odvija se u periodu od osamdesetih do danas
161 pregleda 0 komentar(a)
Pedro Almodovar
Pedro Almodovar
Ažurirano: 02.04.2015. 17:46h

Španski reditelj Pedro Almodovar (65), koji je zbog operacije leđa mislio da napusti kinematografiju, priprema novu filmsku dramu o ženama “Silencio” (Tišina), čije snimanje počinje u maju u Madridu.

“ Mračna drama govori o ženskom svijetu, ali s manje baroka i s manje humora”, najavio je Almodovar, reditelj koji je osamdesetih godina prošlog vijeka šokirao Španiju kontroverznim filmovima o homoseksualnosti, liberalnom pogledu na svijet, ljudskim traumama i problematičnim, društveno neprihvatljivim odnosima.

Radnja nove drame, koja će zaokružiti njegov opus od 20 filmova, odvija se u periodu od osamdesetih do danas i u njoj će glumiti dvije poznate španske glumice, koje se dosad nisu pojavljivale u njegovim djelima. Ema Suarez (51) i Adrijana Ugarte (30) glumiće istu ženu u sadašnjosti i mladosti. “Nimalo mi se ne sviđa pretjerani rad sa šminkom kako bi se postiglo starenje osobe i zato sam se odlučio za dvije različite glumice, ali isto tako i za maštu gledalaca”, objašnjava reditelj. Gledalac će kroz tri decenije upoznati sadašnjost i prošlost jedne žene, obilježene bolom, pratće napuštanja dragih ljudi i seriju transcendentalnih putovanja kroz njenu biografiju.

“Na svakom od tih putovanja ona napušta nekoga važnog, ili nešto važno u svom životu”, napominje Almodovar.

“Najznačajnije je napuštanje kćerke adolescentkinje, koju napušta bez objašnjenja, bez poznatog razloga. Neko ko ti je sve u životu, odjednom postaje beznačajan”, dodaje reditelj.

Naslov drame “Tišina” odnosi se prvo na majku, a potom na kćerku. Radnja se u početku dešava na ulicama Madrida, a onda se seli na krajnji sjever zemlje, u pokrajinu Galiciju, pa skreće u planine Huelve ne sjeveroistoku, da bi se na kraju premjestila na obližnje Pirineje, u pokrajinu Aragon. Takav prelaz iz mjesta u mjesto nije karakterističan za Almodovara. “Pejzaži mi služe kao metafora i kao opis osoba. Ovdje su udaljenosti jako bitne”, napominje autor. Putovanja s juga na sjever nisu samo fizička nego i emocionalna.

“Ovu sam priču imao u ladici još 2011, ali sam je ostavio da procvjeta”, govori Almodovar. Napominje da s obzirom na državnu krizu vjerovatno nije najbolji trenutak za snimanje filma koji iziskuje rad u različitim djelovima zemlje ali ideja je jača, kako je kazao, od “svih ostalih”.

Posljednji njegov film bila je komedija “Putnici ljubavnici” snimljena 2013. Među njegovim najpoznatijim djelima su “Sve o mojoj majci”, “Pričaj s njom”, “Vraćam se”, “Slomljeni zagrljaji”, “Koža u kojoj živim” i “Loše vaspitanje”.

Snimanje me oživljava, ali istovremeno i kažnjava

Poznati reditelj godinu dana nije radio zbog operacije leđa od koje se još oporavlja. Tvrdi da je usljed fizičke slabosti razmišljao o napuštanju kinematografije. “To mi je prošlo kroz glavu, ali kako je danas u modi vraćanje odlučio sam da ponovo radim. Mislio sam da se posvetim samo pisanju, da se uživim u ulogu nekoga ko piše o ličnom iskustvu, poput novinara koji piše o putovanjima, ili pak poput romanopisca”, ističe reditelj.

“Fizički se nisam osjećao sposoban da snimam filmove. Operacija me učinila nesigurnim. Ali, uvidio sam da druge stvari nisu dio mene. Htio ili ne htio to da priznam, filmovi me ispunjavaju. Snimanje me oživljava ali istovremeno i kažnjava”, objašnjava Almodovar.

Bonus video: