Devet crnogorskih bendova se nada nastupu na Demofestu

I pored toga što je na adresu festivala stigao rekordan broj od 461 prijave, iz Crne Gore se prijavilo manje izvođača nego inače
1 komentar(a)
demofest, Foto: Nadlanu.com
demofest, Foto: Nadlanu.com
Ažurirano: 02.04.2015. 14:32h

Devet bendova iz Crne Gore prijavilo se na konkurs najpoznatijeg takmičarskog festivala za demo bendove na ex yu prostoru - banjalučkog Demofesta.

I pored toga što je na adresu festivala stigao rekordan broj od 461 prijave, iz Crne Gore se prijavilo manje izvođača nego inače, kazala je za "Vijesti" PR Demofesta Brankica Stojanović.

"Mislim da u Crnoj Gori postoji mnogo veći potencijal, ali postoji ta neka lijenost i zbog toga bi ih trebalo malo prodrmati. Imamo recimo slučaj sa Slovenijom iz koje je ove godine stiglo mnogo više prijava nego inače, jer je prošle godine pobjedio bend iz te zemlje", kazala je ona.

Prošle godine je iz Crne Gore na finalno takmičenje prošao nikšićki Manitou, koji je u posljednjem trenutku odustao od nastupa, a Stojanović se nada da to neće biti slučaj ovog ljeta.

Gotovo pola prijavljenih bendova je iz Srbije, a PR Demofesta smatra da je ove godine gotovo dostignut maksmium što se tiče prijava, jer smatra da ih u regionu nema još puno. Pretežno su među prijavljenima mlađi bendovi, mada je Stojanović navela i primjer grupe osnovane 1989. koja još spada u demo izvođače i prijavila se na Demofest.

Ona je istakla da popularnost festivala raste i da su ove godine mnogi poznati muzičari na društvenim mrežama bez novčane nadoknade pružili podršku Demofestu, te kazala da je zadovoljna s obzirom na stanje alternativne scene u regionu.

"Ako imate na jednoj strani tu scenu šunda i kiča koja je zavladala sigurna sam i vašim prostorom, a na drugoj činjenicu da su rokenrol i njegovi podžanrovi mijenjali svijet koji poznajemo, moramo biti svjesni činjenice da je sve manje velikih rok bendova. Ono što je ostalo je uglavnom u Srbiji i Zagrebu, to znam po revijalnim bendovima koje zovemo da nastupaju na našem festivalu, a sad smo bukvalno ograničeni na Hrvatsku. Vi imate taj Who See koji se uslovno rečeno probio, ali i taj zvuk se graniči sa kičom, nije to do kraja alternativa. Mislim da nam zaista fali mnogo kvalitetnih autorskih pjesama.

Bendove koji će se od 16. do 18. jula predstaviti u Banjaluci odabraće šestočlani žiri čiji će sastav biti poznat početkom juna, kad i imena izabranih izvođača. Za razliku od prošle, ove godine u žiriju neće biti Crnogoraca.

"Prošle godine smo imali Zonja. Ove nismo našli nikoga ko bi se mogao specijalno izdvojiti, ko je dovoljno kompetentan... Dobar dio žirija je poznat, danas završavamo finalne pregovore sa još jednim članom", otkrila je Stojanović.

Prethodnih godina gotovo je postala tradicija da se do posljednjeg trenutka ne zna da li će se Demofest održati na dosadašnjoj lokaciji - tvrđavi Kastel, a isti slučaj je i sada.

"To niko ne zna, s obzirom da je Kastel u fazi rekonstrukcije. Vidjećemo, neki festivali koji se održavaju u istom periodu su najavili da će se održati na Kastelu. Ali mi se još uvijek ne usuđujemo da budemo tako vidoviditi, već ćemo sačekati odgovor administrativne službe grada. Iskreno se nadamo da će to biti na Kastelu, jer radovi još nisu počeli", istakla je Stojanović.

Ona je najavila i da će ove godine na Demofestu revijalan program biti bolji nego ikada, a sačinjavaće ga nastupi tri poznata benda iz regiona i tri svjetski poznata izvođača. Ulaz se, kao i prethodnih godina, neće naplaćivati.

Bonus video: