Palestinac sada traži milione za Benksijev rad

Kaled tvrdi da nije želio nikoga da prevari, već da zaštiti djelo
1 komentar(a)
Benksi, Nioba
Benksi, Nioba
Ažurirano: 02.04.2015. 14:23h

Jedan Palestinac iz Pojasa Gaze prodao je vrijedno djelo čuvenog britanskog uličnog umjetnika Benksija za nešto manje od 200 dolara, a sada tvrdi da je prevaren.

Benksi je, kako se vjeruje, krišom ušao u Pojas Gaze početkom ove godine, kroz podzemni tunel i ostavio četiri murala, uključujući i jedan koji predstavlja grčku boginju Niobu, na metalnim vratima ispred ruševna uništene kuće. To slika nazvana “Šteta od bombe” nacrtana je na jedinom preostalom dijelu dvospratnice koja je pripadala porodici Darduna na sjeveru Pojasa Gaze.

Pošto nije znao za njenu vrijednost, Rabio Darduna (33) kaže da je naveden da je proda lokalnom umjetniku Belalu Kaleduza samo 700 šekela, 175 dolara.

Benksijevi radovi se inače procenjuju i na stotine hiljada dolara, navodi Asošijeted pres.

“Nisam znao da je to tako vrijedno. Čuo sam da se može prodati za milione”, rekao je Darduna, naglasivši: “Sada želim vrata nazad”.

Darduna je objasnio da nije znao ko je britanski umjetnik i u početku nije ni umio da mu izgovori ime.

Umjetnik Kaled tvrdi da nije želio nikoga da prevari, već samo da zaštiti djelo i da nije zainteresovan za profit. “Kupio sam sliku da zaštitim umjetničku vrijednost i od štete”, rekao je Kaled Ašošijeted presu, dodavši da takođe namjerava da je izloži na drugim mjestima.

Rekao je i da je u kontatu s predstavnicima Benksija u nadi da će mu dozvoliti da izlaže mural u Gazi.

U međuvremenu je na Fejsbuku pokrenuta žučna debata o tome - neki palestinski aktivsti i novinari optužuju kupca da je prevario Dardunu, dok ga drugi brane, tvrdeći da je kupovina legalna. Kaled je pristao da pokaže novinarima mural pod uslovom da ne otkriju gdje se nalazi.

Dom Dardune je jedan od 18.000 uništenih tokom 50 dana rata između Izraela i Hamasa prošlog ljeta, a Benksi je kritičar Izraela i autor djela u Pojasu Gaze, čiji je cilj da privuku pažnju na patnje Palestinaca. On je tokom svoje misteriozne posjete ostavio i crtež mačeta i djece na ljuljaškama koje vise na vojnoj osmatračnici.

Bonus video: