Nikšić: April mjesec u znaku pozorišta

Tako će u toku aprila Nikšićani moći da pogledaju predstave „Revizor“, koja je već duže vrijeme na repertoaru nacionalnog teatra, „Narodnu dramu“ pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja koje prvi put gostuje u Nikšiću, „Crveni petao lebdi prema nebu“, bjelopoljskog pozorišta, kao i „Filomenu Marturano“, tivatskog Centra za kulturu i Gradskog pozorišta iz Podgorice i predstavu „Presvlačenje“ nastalu u produkcji pozorišta DODEST i Kulturnog centra "Gavroche"
116 pregleda 0 komentar(a)
Program podrške razvoju kulture u Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Program podrške razvoju kulture u Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.04.2015. 11:21h

U toku aprila u Nikšiću se biti organizovano 25 događaja u sklopu Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Prema riječima režisera Gorana Bulajića, pozorišni programi su najposjećeniji, a zahvaljujući novoj sceni Nikšićkog pozorišta publika ima priliku da pogleda predstave koje ranije nije bila u prilici zbog većih scenskih zahtjeva.

Tako će u toku aprila Nikšićani moći da pogledaju predstave „Revizor“, koja je već duže vrijeme na repertoaru nacionalnog teatra, „Narodnu dramu“ pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja koje prvi put gostuje u Nikšiću, „Crveni petao lebdi prema nebu“, bjelopoljskog pozorišta, kao i „Filomenu Marturano“, tivatskog Centra za kulturu i Gradskog pozorišta iz Podgorice i predstavu „Presvlačenje“ nastalu u produkcji pozorišta DODEST i Kulturnog centra "Gavroche".

Najmlađi će moći da uživaju u baletskoj predstavi „Četiri godišnj doba“, autorskom projektu Predraga Kolarevića, a „Nobelovci“ nastavljaju sa uspješnim gostovanjima i drugi put će se predstaviti podgoričkoj publici.

U čast 450. godina od rođenja Šekspira i 25. godina od formiranja studijskog programa za engleski jezik i književnost studenti i profesori sa tog studijskog programa pripremili su predstavu „San TV noći“. Prema riječima dekana Gorana Barovića, Filozofski fakultet će i ubuduće raditi na afirmaciji kulture i pokušaće da svakog mjeseca, koliko im to obaveze budu dozvoljavale, pripreme po jedan program.

„Studijski program za engleski jezik i književnost je najproduktivniji studijski program na našem fakultetu i jubilej ćemo obilježiti sa još dva događaja – u maju ćemo organizovati tribinu posvećenu afirmaciji ovog studijskog programa, a u septembru međunarodni okrugli sto“, kazao je Barović na konferenciji za novinare.

I za JU „Zahumlje“ ova godina je u slavu jubileja. Njihov folklorni ansambl proslavlja 40 godina postojanja, dok „Zahumlje“ obilježava 117 godina veoma uspješnog rada. Prema riječima glumca Mira Nikolića, u toku aprila „Zahumlje“ će organizovati koncert folklornog ansambla sa gostima, izložbu slika Gojka Glušca, veče mladih pjesnika, članova Foruma mladih pisaca iz KIC-a, književno veče Radovana Krivokapića i koncert hora.

Kristina Radović je kazala da je Centar za kulturu pripremio izložbu crteža Krsta Andrijaševića, izložbu grafičkog dizajna, ciklus filmova Stenlija Kjubrika, crtani film „Anastazija“, dok je JU „Anderva“ je pripremila izložbu profesionalnog fotografa Miloša Zvicera. Muzička škola „Dara Čokorilo“ će sa Muzičkim centrom Crne Gore organizovati koncert „Musique FranCaise“, a sa Gimnazijom kolažno veče pod nazivom „Poezija i muzika“.

U toku aprila biće organizovan i koncert grupe „Legende“, kao i „Artvision dan“ gdje će biti prezentovani rezultati projekata iz IPA CBC programa, organizovana projekcija filmova i umjetnička panel Adriatic diskusija.

Bonus video: