ODLUKA VRHOVNOG SUDA O PRITVORU

Saša Boreta i ekipa ostaju iza rešetaka

Zbog ubistva policajaca Šćekića, Boreta, Bigović, Čila Šćekić i Vujadinović krajem februara u Apelacionom sudu osuđeni su na po 30 godina robije. Presuda još nije pravosnažna, jer optuženi imaju pravo žalbe
477 pregleda 5 komentar(a)
Saša Boreta, Ljubo Bigović, Foto: Vijesti
Saša Boreta, Ljubo Bigović, Foto: Vijesti
Ažurirano: 02.04.2015. 06:05h

Optuženi za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića ostaju u pritvoru do pravosnažnosti presude.

To je odlučilo vijeće Vrhovnog suda sastavljeno od sudija Stanke Vučinić, Svetlane Vujanović i Petra Stojanovića.

Oni su kao neosnovane odbili žalbe branilaca okrivljenih Saše Borete, Ljuba Bigovića, Milana Čile Šćekića i Ljuba Vujadinovića i potvrdili rješenje Apelacionog suda o određivanju pritvora.

U potvrđenom rješenju sudije Apelacionog suda napisale su da pritvor može trajati najduže dok okrivljenima ne istekne kazna izrečena prvostepenom presudom.

Vrhovni sud je sredinom marta kao nezakonitu ukinuo odluku o pritvoru, ocjenjujući da su njihove kolege iz Apelacionog pogriješile donoseći rješenje o produženju pritvora Bigoviću, jer su se pozvali na stav koji ne postoji u članu 175 ZKP-a..

Zbog ubistva policajaca Šćekića, Boreta, Bigović, Čila Šćekić i Vujadinović krajem februara u Apelacionom sudu osuđeni su na po 30 godina robije. Presuda još nije pravosnažna, jer optuženi imaju pravo žalbe.

Vrhovni sud je ranije ukinuo presudu za taj zločin.

U presudi iz 2012. koju je Apelacioni potvrdio , piše da su Boreta i Bigović podstrekli Alana Kožara i ostale da podmeću bombe na tadašnje gradilište elitnog hotela “Splendid”.

Namjera im je bila, kako se navodi, da prinude Radulovića da im plati reket. Na čelu policijskog tima za rasvjetljavanje tog slučaja bio je ubijeni Šćekić.

Bigović može i u Spužu da se liječi

Vrhovni sud je ocijenio da su njihove kolege iz Apelacionog u rješenju dale prihvatljive razloge od kakvog je uticaja teško zdravstveno stanje optuženog Ljuba Bigovića za dalje trajanje pritvora.

“Apelacioni sud je osnovano zaključio da nema mjesta ukidanju pritvora Bigoviću. Imajući u vidu izvještaj Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija od 27. januara 2015. da je optuženom Bigoviću u prostorijama tog Zavoda, pružen adekvatni zdravstveni tretman i liječenje pri čemu mu je omogućeno liječenje u bolnici, te posebna ishrana, ovaj sud nalazi da sadašnje zdravstveno stanje optuženog ne zahtijeva stalno liječenje izvan zatvorskih uslova, pa je neosnovan navod žalbe branilaca optuženog da se umjesto mjere pritvora optuženom izrekne neka od mjera nadzora”, piše u rješenju.

Bigović je u subotu, nakon što mu se zdravstveno stanje znatno pogoršalo, iz spuškog zatvora hitno prevezen u Klinički centar u Podgorici.