Zoran Miljanić predlaže: Uvesti doživotnu

“Kazne su previše blage. Zbog toga je sve više teških zločina i bojazni građana za sigurnost”
161 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Miljanić, Foto: Savo Prelević
Zoran Miljanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.04.2015. 08:45h

Zbog sve većeg broja brutalnih ubistava u Crnoj Gori, poslanik Zoran Miljanić iniciraće uvođenje doživotne zatvorske kazne.

Miljanić,koji je prešao iz DF-a u DEMOS Miodraga Lekića, rekao je “Vijestima” da posljednje ubistvo Baranina Željka Bokana po ko zna koji put ukazuje da je kaznena politika u Crnoj Gori blaga, posebno za najteža krivična djela.

Krivičnim zakonikom je propisano da sudovi za teška ubistva mogu maksimalno izreći 40 godina zatvora.

Rufin Vujović (43), koga je policija označila kao ubicu Bokana, sa izdržavanja robije je izašao prije manje od dvije godine, odosno u julu 2013, nakon što je odležao nešto duže od 11 godina.

Iako je zbog brutalnog ubistva majke bio osuđen na 20 godina zatvora Apelacioni sud je ukinuo tu odluku, ocijenivši da nije dokazano da je počinio svirepo ubistvo, jer “pouzdano nije utvrđeno da li je njegov majka trpjela jake bolove i patnju, od dva snažna udarca tupim dijelom sjekire u potiljak, kada joj je polomljena lobanja”.

U ponovljenom procesu, osuđen je na 15 godina zatvora, ali je iz optužnice izostavljen dio da je to učinio na svirep i podmukao način, iako je njeno tijelo zamotao selotejpom i ubacio u zamrzivač.

“Takva osoba je odležala 11 godina, i vidite šta je sada uradio. To je nedopustivo, kazne su previše blage. Zbog toga je sve više teških zločina i bojazni građana za sigurnost”, rekao je Miljanić, koji sprema Predlog izmjena krivičnog zakonika.

Vujović se nalazi u jednomjesečnom pritvoru jer je sudija za istragu Miroslav Bašović procijenio da bi mogao da ponovi ubistvo.

Crna Gora nije imala doživotnu kaznu u Krivičnom zakoniku, dok je smrtna kazna iz Ustava izbrisana 1992.

Deset godina kasnije ona je na sugestiju Savjeta Evrope izbrisana i iz KZ.

Bonus video: