Kristijan Hovs otvara manifestaciju “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori"

Pored Podgorice, džez violinista iz Amerike, Kristijan Haus, nastupiće u Tivtu i na Cetinju
0 komentar(a)
Kristijan Hovs, Foto: Vesko Bejolević
Kristijan Hovs, Foto: Vesko Bejolević
Ažurirano: 01.04.2015. 07:59h

Premijerni koncert američkog džez violiniste Kristijana Hausa sa kojim će svečano biti otvorena manifestacija “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori/Jazz Appreciation Month in Montenegro - JAM 2015”, biće održan večeras u 20 sati u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”, saopštili su organizatori manifestacije na konferenciji za medije u KIC-u.

U okviru svog prvog gostovanja u Crnoj Gori, Kristijan Haus će nastupiti u kvartetu, sa izvrsnim muzičarima Denom Huletom (kontrabas), Hamiltonom Hardinom (klavir) i Sedrikom Istonom (bubnjevi).

Zahvaljujući podršci Američke ambasade u Crnoj Gori, “Christian Howes Quarttet”, pored Podgorice, predstaviće se i ljubiteljima džeza u Tivtu (drugog aprila u 20 sati u Zbirci pomorskog nasljeđa, Porto Montenegro) i na Cetinju (trećeg aprila u 20 sati u Kraljevskom pozorištu Zetski dom).

Violnista Kristijan Haus posljednjih godina je nosilac prestižnih priznanja američkih kritičara i časopisa: titulu “Violinista godine” dodijelilo mu je Udruženje džez novinara, a odbor kritičara magazina “Down Beat” ga je proglasio “zvijezdom u usponu 2011. godine”.

“Jazz Time” magazin svrstao ga je među tri najbolja izvođača džeza na violini u 2013. godini.

Ovaj sjajni violinista, pored izvođačke karijere aktivno se bavi i muzičkom pedagogijom i produkcijom, tako da će uokviru svog gostovanja u Crnoj Gori, danas u 16 i 30 sati održati muzičku radionicu u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić”, u okviru koje će raditi sa mladim gudačima uzrastima od 12, 18 i više godina.

“Srećan sam što sam u Crnoj Gori. Džez sam violinista i u svom edukatorskom radu uglavnom sam bio koncentrisan na klasičnu muziku. U tom dijelu akcenat bih stavio na mogućnost i sposobnost muzičara da se izraze u okviru zadate teme ali kroz improvizaciju na sasvim kreativan način. Tema multikulturalnosti se višetruko ispoljava i u mom angažmanu u džez muzici i u mom izvođenju klasične muzike na violini. Violinista u džez orkestru samo dalje naglašava tu poentu i sama činjenica da se u svom iradu izlažem različitim kulturama, smatram dodatnim obogaćivanjem mog rada”, istakao je Kristijan Haus.

On je naglasio da više od svega posjeta Crnoj Gori za njega predstavlja priliku da se susretne sa ljudima, poveže sa njima, i na taj način obogati svoje umjetničko iskustvo. Publika u Crnoj Gori će pored ranijih Hausovih ostvarenja čuti i kompozicije sa novog albuma “Southern Exposure”.

Bonus video: